Snelgroeiende aquariumplanten

Snelgroeiende aquariumplanten

Bron: Maandblad van de Zilver Tetra, Schoonhoven

Heb je je aquarium pas opgestart, dan is je aquarium nu nog heel gevoelig voor algen. De bacteriecultuur van je filter is nog niet sterk genoeg om alle afvalstoffen voldoende te verwerken. Je aquariumplantjes moeten zich waarschijnlijk nog omzetten van hun "emers" naar "submerse" vorm. Je, als je die hebt, CO2 bemesting staat ook nog niet volledig op optimaal.

Een kleine aanpassing kan zware gevolgen hebben voor de plantengroei en de algen, omdat er nog geen zogezegde "balans" is in je aquarium. Hoe kun je dat proces versnellen, zodat je aquarium lekker stabiel is en je dus ook minder kans op algen hebt? Met een hoop gemakkelijke, snelgroeiende aquariumplanten.

De voordelen van snelgroeiende planten in je aquarium zijn:

  • ze filteren een hoop afvalstoffen (bijv. ammonium) uit het water
  • ze zijn vaak goedkoop in aanschaf
  • ze zorgen voor extra zuurstof in het aquarium
  • ze zijn weinig eisend
  • ze groeien lekker snel

De 5 snelgroeiende aquariumplanten die niet mogen ontbreken in je aquarium bespreken we hier.

Vallisneria

Je kent ze wel, die lange slierten die je regelmatig in aquaria ziet. Deze plantensoort is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Krullend (asiatica), recht (spiralis), bijzonder groot (gigantea), ietsje kleiner (nana). Dit aquariumplantje is vrij gemakkelijk te onderhouden en kan goed om met verschillende waterwaardes. Hij staat ook heel mooi als achtergrondplantje, een echte blikvanger.

Waterpest (Egeria densa)

De beginnersplant onder de aquariumplantjes. Hij kan zowel als drijfplant als stengelplant gebruikt worden en is bijzonder ervaren in "overleven". Hij groeit zelfs zo snel dat hij soms een pest kan worden. Dit plantje kan trouwens ook prima gebruikt worden in combinatie met goudvissen.

Belgisch groen (Hygrophila polysperma)

Belgisch groen (Hygrophila polysperma): één van mijn favoriete plantjes.

Belgisch groen is een plantje dat weinig eisen stelt en toch heel mooi staat in je aquarium, of je nu voor een Nederlands aquarium gaat of de "Nature style" verkiest. Heel mooi bij Belgisch groen is dat deze aquariumplant uit het water groeit wanneer hij het wateroppervlakte bereikt. Dat kan een leuke, extra dimensie aan je bak geven.

Hoornblad (Ceratophyllum demersum)

Dit gemakkelijke aquariumplantje heeft fijne naald bladeren die lekker veel zuurstof afgeven. Hij kan in zowel warm- als koudwateraquaria overleven en groeit lekker in verschillende waterwaardes. Als je last van algen hebt, kun je gemakkelijk het licht dimmen door hem af te snoeien en als drijfplant te gebruiken. Hij groeit wel bijzonder snel, dus regelmatig snoeien is hier de boodschap.

Vaantjesplant (Hygrophila difformis)

Wil je eens een snelgroeiende aquariumplant met een iets andere bladvorm? Probeer het "vaantjesplantje" eens. Hij heeft een lichtgroene kleur en de blaadjes zijn net veren. Hij staat erom bekend om zich heel snel aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en snel te groeien. Een leuk plantje als je wat contrast in je aquarium wilt.