Heteranthera zosterifolia of Sterkruid

Bron: www.hobbykwekers.nl

Een smalbladig, lichtgroene plant met drie zeer slanke lengtenerven. De blaadjes zijn 3 tot 5 centimeter lang en circa 5 millimeter breed. Naar boven toe staan de blaadjes dichter tegen elkaar, zodat men bij een bovenaanzicht de indruk krijgt op een ster te kijken, vandaar de Nederlandse naam sterkruid of sterrenkruid. Bij veel licht, als men de plant laat doorgroeien naar het wateroppervlak, is een doorsnede van 10 centimeter per ster geen uitzondering. Zoals gezegd groeit de plant het best onder redelijk veel licht. Zorg er wel voor dat het licht de plant ook kan bereiken, dus vermijd andere overhangende planten.

De bodem moet bestaan uit een zachte bodem waar de plant zijn voedingsstoffen kan vinden. In eerste instantie lijkt het toevoegen van voeding in de bodem voor de Heteranthera zosterifolia niet nodig. Het is echter een zeer snel groeiende plant die de bodem zonder toevoeging van voeding bij de wortels redelijk snel kan uitputten.

Door de snelle groei moet hij ongeveer twee wekelijks worden gesnoeid. Dit kan op twee manieren. Je kunt de toppen afknippen, de stengel zal al snel nieuwe scheuten maken en naar boven toe nieuwe sterren tonen. Doe je dit te vaak dan zal de plant steeds kleinere sterren maken. De wortels gaan een dichte mat in de bodem vormen en nemen steeds minder effectief voeding op. De tweede methode werkt beter voor het aquarium. Knip een forse top af en verwijder voorzichtig de oude stengel met wortels en al. De nieuwe top zal al snel wortels maken en uitgroeien tot een mooie frisse waterplant.

Decoratieve, gemakkelijk te houden plant, die in zacht en hard water goed groeit. Al naar grootte van het aquarium worden de stengels in de middelste of achterste zone geplant. Wanneer u de plant kort houd kunt u deze ook gemakkelijk gebruiken als voorgrond plant.