Echinodorus osiris

Bron: Maandblad van de Rijswijkse, Rijswijk en Natuurvrienden, Zwolle

Deze plant behoort tot de waterweegbreefamilie en komt voor in ZuidBrazilië. In de handel is deze plant ook bekend als Echinodorus osiris rubra en Echinodorus aureobruneus.

In de jaren 70 waren gekleurde aquariumplanten zeldzaam, dat is de reden dat de Echinodorus osiris met zijn rode kleur snel erg populair werd. Hij kan zo'n 25 tot 50 centimeter hoog worden met een rozet die een 20 tot 30 centimeter breed wordt. E. osiris vormt gemakkelijk emerse bladeren (gedeeltelijk boven water).

E. osiris is een van de meest aanbevelenswaardige zwaardplanten voor de aquariumcultuur. De onder sterke belichting bruine-rode bladeren, geven deze solitairplant een bijzonder decoratief uiterlijk. De plant kan in zacht en hard water probleemloos groeien. Een voedselrijke bodem bevordert een krachtige groei. Wanneer er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat, worden de nieuwe bladeren vaal, waarmee ze duidelijk maken dat plantenvoeding nodig is. De bladeren van deze plant worden niet gegeten door herbivore vissen.

De optimale temperatuur is 18 tot 26 graden Celsius. De submerse (onder water) plant zet geen zaad, zodat men voor de vermeerdering door adventief planten in de bloeiwijzen en op het rizoom is aangewezen.