Lobelia cardinalis

Dit is voor het aquarium waarschijnlijk de meest gebruikte plant om een zogeheten straatje van te maken. Een straatje is een groep planten die is neergezet van laag naar hoog. Meestal beginnen we dan bijna aan de voorruit met de plantjes en dan schuin weg laten lopen naar achter. Altijd in het verlengde van de richting vanwaar we in het aquarium kijken. Dit geeft optisch veel diepte in het aquarium.

De Lobelia cardinalis die in de winkel wordt aangeboden wordt boven water gekweekt, vandaar de rode kleur als we hem kopen. Als hij een paar weken in het aquarium staat, verandert hij in een mooie lichtgroene plant. Hij is met zijn forse stengel een van de meest stevige aquariumplanten. De lichtgroene bladeren groeien kruisgewijs aan de stengel en zijn eirond. Zij kunnen een lengte bereiken van 4-6 cm en zijn dan 1,5 tot 2 cm breed. Het is een plant die bij uitstek geschikt is voor de voorgrond en de midden zone. Als we aan al zijn eisen voldoen, kan hij zo groot worden dat hij ook als achtergrondplant te gebruiken is.

Het is een plant die zich ook gemakkelijk laat stekken. Als we hem snoeien en de onderstam in de bodem laten zitten, loopt deze weer uit met een aantal nieuwe stekken. Deze plant kan nooit teveel licht hebben, als we hem te weinig licht geven dan is dat direct aan de groei te zien. De internodiën worden dan te lang (dit is de afstand tussen de bladeren). Bij een juiste belichting is deze 1 tot 1,5 cm. Een goede voedingsbodem wordt door deze plant zeer op prijs gesteld.