Nesaea pedicellata

Bron: Handboek Aquariumplanten van Christel Kasselmann

De Nesaea pedicellata is een plant die we niet vaak in aquaria tegenkomen. Hij lijkt sterk op de Ammannia gracilis en is daar gemakkelijk mee te verwisselen, maar de bladeren van Nesaea pedicellata blijven wat kleiner.

We vinden deze plant in Tanzania (Mafia, Zanzibar) en Mozambique. Nesaea pedicellata groeit in poelen en aan de randen van moerasgebieden. De plant kan tot 50 cm lang kan worden. De stengel, liggend of opstijgend, is 2 tot-8 mm dik en groen tot donkerrood gekleurd. De bladschijven zijn langwerpig, toegespitst met een versmalde basis en zijn olijf- tot donkergroen.

De submerse bladeren zijn afwisselend tegenoverstaand of kransstandig. Dit is een aanbevelenswaardige, decoratieve en goed groeiende aquariumen of paludariumplant. Voorwaarden voor krachtige planten zijn een gemiddelde tot hoge lichtintensiteit en een voedselrijke bodemgrond. Als de planten te donker staan blijven ze klein en worden de bladeren aan de onderste knopen snel zwart. Daarom moeten de stengels met voldoende afstand van elkaar worden geplant, zodat ook de onderste stengeldelen voldoende licht krijgen. Gunstigste temperatuur is tussen de 22 en 28 graden Celsius. De soort kan in zacht en in hard water goed groeien en een zuur milieu is gunstig. Vermeerdering door zijstengels.