Ammania vermeerderen

Door: PH Reynders
Bron: Maandblad van AV Aqua Fauna, Diemen

Als voorkeur heb ik stekken zonder wortels die dan op een schrale bodem (zand) onder water worden gezet. De wortels die dan gevormd worden zullen substantie in de bodem zoeken en daar hun weg vinden naar de meest voedzame plaatsen. Bovendien is het belangrijk dat de wortels onder water worden gevormd. Reeds bestaande wortels, gevormd op planten van emersie cultuur zullen zich moeilijker aanpassen en rotten heel vaak weg.

Het verkrijgen van zaden is vrij eenvoudig. Je gaat als volgt te werk. Enkele stekken van de Ammania worden op moerascultuur gezet met een voedzame bodem van bijvoorbeeld zand en potaarde. Een plasticbak, afgedekt met een dekruit, is reeds voldoende.

Op de vensterbank of op het balkon (zomer) kunnen we dan zien hoe de plant zich boven water, met de voeten in het water ontwikkelt en gaat bloeien. Kleine lila rode bloemen met een felgeel hartje staan in kransen op de internodiën en bloeien slechts een dag. Nadat de bloemen zijn bestoven (fruitvliegjes doen het goed voor de bestuiving) ontwikkelen zich de kleine vruchtjes (doorsnee 3 mm.) die bij rijpheid een donkerpaarse kleur vertonen om ten slotte bruin te worden.

Willen we de uiterst kleine zaadjes verzamelen dan is het in dit stadium opletten geblazen, want bij het openspringen van de vruchtdoosjes vliegen de zaadjes eruit. Haal ze er dus op tijd van af, doe ze in een doosje en laat ze drogen, het zaad valt zo in het doosje.

Vermeng dan gezeefde potgrond met zand en strooi de zaadjes hierop, houd ze goed vochtig. Afgedekt met een dekruit, komen de zaadjes na ongeveer 6 weken uit. Als de groene planten groot genoeg zijn kan men ze overzetten. De groene plantjes zullen hun rode kleur, bij een goede verlichting vlug terug hebben.