Hoe vallisneria te planten en te snoeien

Een regelmatige snoeibeurt is, naast voldoende meststoffen, de sleutel tot gezonde plantengroei. Vallisneria is daar geen uitzondering op. Toch is dit een plantje dat een iets andere aanpak vereist vergeleken met de andere populaire aquariumplanten. Hieronder enkele tips & tricks om Vallisneria mooi gezond te houden. Eerst de voorbereiding.

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor je planten. Verwijder het loodje rond de wortel. Als er geen loodje is maar glaswol verwijder je deze zoveel mogelijk en spoel je de worteltjes af. Verwijder beschadigde en rotte bladeren en knip de worteltjes wat bij. Niet teveel, maar net genoeg om geen warboel aan worteltjes te hebben. Van zodra alles mooi gesnoeid is begint eindelijk het plantwerk.

Plaats de Vallisneria tussen je pincet in de lengte (de plant en de pincet moeten 1 geheel vormen), maar zorg ervoor dat het plantje onderaan niet uitsteekt. Vervolgens steek je de pincet langzaam in de bodem waarbij je een beetje draait met de pincet om de grind of het zand los te maken. (Mag ook gewoon met je vingers. Red.) Daarna laat je de plant los, terwijl je met je losse hand het uiteinde van de plant vasthoudt om te voorkomen dat ie weer loskomt. Last but not least: trek de Vallisneria een beetje naar boven. Het kroontje vlak boven de bodem is hee| belangrijk dat het "kroontje" van de plant, dit is het "kopje" boven de wortels, net boven de bodem komt. In principe zou het begin van de wortels (witte streepjes) al een beetje zichtbaar moeten zijn.

Waarschijnlijk zal je al gemerkt hebben dat Vallisneria een zeer snel groeiende plant is. In enkele weken tijd kan het plantje de volledige wateroppervlakte bedekken. Dat kan heel mooi zijn, maar is niet altijd gewenst. Tijd om te snoeien dus, Niet toppen, maar snoeien aan de bodem. Sommige mensen snoeien Vallisneria door de uiteinden in te korten zoals bij vele stengelplanten. Ik ben hier niet echt een voorstander van, omdat dit de plant behoorlijk beschadigt. Bovendien krijgt Vallisneria, in tegenstelling tot stengelplanten, geen scheuten daar waar je geknipt hebt. Niet echt handig dus. Een gezondere (en mooiere) aanpak is door Vallisneria te snoeien ter hoogte van het kroontje. Je duwt het blad dat je wil snoeien een beetje naar onder, zodat de onderkant gemakkelijker bereikbaar wordt en vervolgens knip je dat blad af net boven het kopje. Wees daarbij voorzichtig dat je niet in het kopje snijdt of de plant uit de bodem trekt (geloof me, dat gebeurt snel). Wanneer er veel uitlopers zijn, kun je die op dezelfde manier afknippen: vlakbij het kroontje.

Als je deze stappen volgt, kun je zeker zijn dat je Vallisneria tevreden zijn en lekker zullen groeien.