Acorus gramineus

Door: Peter Bus
Bron: Maandblad van A.V. Pronkjuweel, Groningen

Dit plantje wordt in het Nederlands spitsbladig Kalmoes genoemd. De Acorus gramineus wordt aangetroffen in Oost-Azië en wel op drassige gronden, doch ook op een volledig droge bodem. Hij behoort tot de familie der aronskelkachtigen of Araceae.

In de natuur groeit de Acorus gramineus emers, maar in het aquarium doet hij het ook submers, echter dit is wel van tijdelijke aard. In het aquarium houdt hij het ongeveer acht maanden vol en van groei is nauwelijks iets te bespeuren, vandaar dat we de plant in de aquariumzaak zo groot mogelijk moeten kopen als we hem willen gebruiken als aquariumplant. Het is een plant die meer geschikt is als oeverbeplanting in een vijver.

De Acorus gramineus heeft een diepgroene kleur, de plant voelt hard aan. De bladeren staan als het ware in een waaiervorm opgesteld, ook zijn de bladeren strak en stijf. Bij een submerse groei zijn de bladeren niet langer dan 12 cm, terwijl de breedte van het blad varieert van 3 tot 4 mm.

De Acorus gramineus is erg lichtbehoevend, ook dient de voet van de plant belicht te worden. De plant verlangt beslist een niet te hoge temperatuur, maximaal 21 graden en we moeten de plant een bodem geven van licht kleihoudend zand. Aan het water worden geen bijzondere eisen gesteld. Voor een stuk kienhout of een terras van kurkschors komt het plantje goed tot zijn recht qua kleurschakering.