Lagarosiphon madagascariensis

Bron: Het maandblad van De Natuurvrienden, Zwolle

De Lagarosiphon madagascariensis komt, zoals de naam al zegt, uit Madagaskar en hoort bij de Hydrocharitaceae, de Waardekaartenfamilie. We hebben te maken met een tere waterplant met een zachte, 0,5 tot 1 mm dikke stengel met de bladeren afwisselend, bijna tegenoverstaand, eraan. De bladschijf is lintvormig, iets naar onderen gebogen, gewoonlijk 10 tot 15 mm lang, 0,5 tot 1 mm breed, zacht, transparant en lichtgroen.  

De L. madagascariensis is een sierlijke, decoratieve, aan te bevelen plant voor de voorgrond en middenzone. Het nadeel is dat hij zelden in de handel wordt aangeboden.

De planten hebben veel licht nodig en houden van zacht, zuur water, maar groeien nog bevredigend bij een gemiddelde hardheid van het water. Ook los drijvende planten groeien goed verder. Ze zijn aan te bevelen voor elke maat aquarium, zelfs voor kleine, goed belichte kweekbakjes. Vermeerdering geschiedt door zijscheuten. De optimale temperatuur is 24 tot 28 graden Celsius. 

L. madagascariensis groeit in de natuur in stilstaande wateren, los  drijvend. Ze zijn vaak in rijstvelden te vinden. De bodemgrond is modderig-lemig en ijzerhoudend.