Terrasbouw

{flike}

Bron: Maandblad van Danio rerio, Delft (bewerkt)

Een naar achter oplopende bodem geeft meer een dieptewerking in het aquarium. Om de helling niet te schuin te doen oplopen en toch te verhinderen dat de bodemgrond naar de voorruit toe zal schuiven, zijn terrassen aan te bevelen. In een decoratief ingericht aquarium is meestal op een of andere manier gebruik gemaakt van terrasvormen. Diverse hulpmiddelen staan ons ter beschikking om een constructie te maken. Een kleine opsomming van de mogelijkheden maken een keuze gemakkelijker.

Kienhout
Alvorens kienhout in het aquarium te gebruiken kan je het beste het hout goed uitkoken. In ieder geval goed in te wateren gedurende een lange tijd om het drijfvermogen te verminderen. Kienhout heeft een gunstige invloed op het water, het heeft in geringe mate een aanzurend effect. Het is het ideale materiaal om de bodem te verhogen en zo een natuurlijk terras te krijgen. De hoogte ervan is beperkt, kienhout is natuurlijk en heeft grillige onregelmatige vormen, het kan dus slecht op elkaar worden gestapeld. Grote stukken kunnen we in de lengte doorzagen, daardoor verkrijgen we een glad vlak. Dit vergemakkelijkt het verankeren op metalen strips waarbij we van roestvrij materiaal gebruik moeten maken. Een alternatief is plastic zakken aan het hout te nieten en daar het grind op te storten, zodat het hout verankerd ligt.

Kurkschors
Boomschors, afkomstig van kurkeiken, is in de handel verkrijgbaar. Als achterwand is dit een veel gebruikt materiaal. Ook in het aquarium kan je het benutten om terrassen mee te bouwen. Alvorens het te gebruiken moet het eerst goed uitgekookt worden en langdurig ingewaterd. Toch zal het dan nog een groot drijfvermogen behouden. Dus moet je zorgen voor een goede verankering op een metalen lat, steen, kunststof strip of iets dergelijks. Kurkschors heeft een eigenschap om in het begin het aquariumwater sterk aan te zuren.

Glas strips
Deze worden soms op de bodem aangebracht om gemakkelijk terrassen te kunnen bouwen. Op de watersamenstelling hebben ze geen invloed. Toch worden ze niet aanbevolen, daar de bovenkant storend kan werken. Om dit tegen te gaan kan men grind, stenen, kurkschors of dergelijke, door middel van siliconenlijm tegen deze strips plakken. Een ander nadeel is dat gesneden glas vlijmscherp kan zijn en verwondingen zijn dan ook niet uitgesloten. De snijranden voor het lijmen afschuren is dan ook aanbevolen.

Prefab terrassen
Dit zijn terrassen die kant-en-klaar gekocht kunnen worden in de handel. AQUA TERRAS DESIGN is een fabricant van deze terrassen. Klik even op de banner op de homepage van Ciliata om een idee van de toepasbaarheid en het assortiment te krijgen.

Lavasteen
Alvorens lavasteen in het aquarium te gebruiken, is het aan te raden deze eerst uit te koken en zorgvuldig te spoelen. Lavasteen kan een lichte pH en KH verhoging geven. Alhoewel het geen onderwater gesteente is, kan je het in het aquarium toch gebruiken. Bij het stapelen moet je vooral zorgvuldig te werk gaan en oppassen dat het terras niet instort. Om verschuivingen tegen te gaan, lavasteen is zeer licht, doe je er goed aan de stenen met siliconen-lijm aan strippen vast te zetten. Eierleggende vissen zullen lavasteen zelden gebruiken om hun eieren op af te zetten, ze zijn nogal ruw, en zoeken hun toevlucht liever op gladde stenen die ze vaak eerst zorgvuldig schoon poetsen.

Andere stenen
Stenen, geschikt voor terrasbouw, zijn; leisteen, krijtrots, rolstenen, versteend hout enz. Stenen die wij in ons aquarium aanbrengen moeten kalkvrij zijn. Mergel- zand- en kalksteen zijn niet geschikt voor het aquarium. Kalk zal in het water oplossen, waardoor de hardheid doet toenemen. De stenen testen kan je het beste op de volgende manier; een weinig zoutzuur op de steen druppelen, begint de steen te bruisen dan wijst dit op kalk en is het in elk geval niet voor ons doel te gebruiken.

Om een natuurlijk effect te verkrijgen is het aan te raden om slechts een/twee soorten decoratiemateriaal in het zelfde aquarium te gebruiken