Zoetwater

Dieren in een tuinvijver

Bron: Maandblad AV Minor, Maastricht
Door: Rik Vanhoenacker
Bewerking: R. Hoofd

Wanneer we het hebben over dieren in de vijver, dan denken we in de eerste plaats aan vissen. Pure aquarianen doen dat zeker. Allround natuurliefhebbers zien dit begrip veel ruimer en reserveren ook een plaats voor kikkers, salamanders, waterinsecten en de dorstige vogels en egels. Zo'n veelzijdige vijver biedt plaats aan een hele levensgemeenschap, zonder daarom de vijver te schaden, integendeel, het ene organisme vult het andere aan.

Voor de meeste vijverliefhebbers is een vijver zonder vissen geen echte vijver. Dat kan zo zijn als men een siervijver bezit. Zo'n siervijver is er trouwens voornamelijk voor de sier, heeft ecologisch minder nut en kan dan zowat alles bevatten: bruggetjes stenen ornamenten, plastic reigers, fonteinen, watervallen en allerlei soorten siervissen zoals goudvissen, Koi karpers, goudkarpers, oranda's, shubunkin's, enz. Van al het genoemde komt er in de Belgische natuur zo goed als niets voor. Vandaar dat ik de nadruk legde op "siervijver".

In een "natuurvijver" ziet het er anders uit. Daar probeert men binnen de eigen tuin een stukje inheemse natuur na te bootsen. Om dat tot stand te kunnen brengen moet men de inheemse natuur tamelijk goed kennen en dat is iets wat we van de meeste vijverbezitters niet kunnen zeggen. Het enige onnatuurlijke in een natuurvijver is de afdichting met folie, polyester of dergelijke, om het water te kunnen tegen te houden, Niet iedereen woont immers in een kleiputtengebied waar het water gewoon blijft staan. Al de rest is puur natuur, dat wil zeggen een planten- en dierengemeenschap die ook in de vrije natuur mogelijk zou zijn. Geen uitheemse planten en zeker geen uitheemse vissen of andere dieren. Ooit al eens een fontein en een stenen kikker gezien in de vrije natuur... nee? Dan weet je alvast waar ik naartoe wil.

Menig vijverbezitter hangt de één of andere keer aan mijn telefoon om raad te vragen bij groenwater-problemen, troebelwater problemen en in heel wat gevallen zijn dat personen die er in hun vijver een flink vissenbestand op na houden.

Soms laat ik mij overhalen om eens ter plaatse te gaan kijken en dan wordt alles opeens heel duidelijk. In de vijver zwemmen dan enkele tientallen flink uit de kluiten gewassen Koi karpers rond, terwijl de vijver eigenlijk maar groot genoeg is voor anderhalve Koi. Het begon met een mooi rood/wit gekleurd goudvisje, een zilveren, dan een goudachtige, totdat alle kleuren vertegenwoordigd waren, zo'n twintigtal. Nadien blijken die goudviskes dus Koi te zijn die tot 70-80 cm groot worden. Andere vijver bezitters zijn zich wel terdege bewust van de latere grootte van de aangeschafte vissen. Hun argument luidt: "ik zie toch zo graag Koi karpers". Wanneer ik dan ter plaatse ben stel ik vast dat je ze gewoon NIET ziet. Ze zitten er dus in om te garanderen dat het water steeds troebel en groen blijft, de bodem om te woelen, planten los te graven en de weke plantendelen op te eten. Ik weet dat ik met deze uitspraken me de woede van Koi fanaten op de hals kan halen, maar wees gerust. Ook ik vind het mooie dieren op voorwaarde dat men ze met gezond verstand gaat houden. Dat houdt in dat men niet meer Koi aanschaft dan de vijver aankan (1 Koi per kubieke meter water), ofwel dat men extra gaat filteren, dat heet dan "Koi op Aziatische wijze". In Azië zwemmen enkele Koi in een groot reservoir, dat meer op een zwembad lijkt dan op een vijver, met een reuzegroot filter. Een filter dat dan even groot blijkt te zijn dan de vijver waar wij een twintigtal Koi durven in onderbrengen. Een tweede vijver die dienst doet als moerasvijver, een biologische beek of een groot mechanisch filter, het kan allemaal nuttig zijn, ook in combinatie. Zorg echter steeds voor een evenwicht tussen voedselaanbod en voedsel behoefte. Veel vissen en veel bijvoeren zal ook een groot filterend vermogen eisen.

Indien we vissen willen onderbrengen in een natuurvijver, dan ziet het er heel wat anders uit. We kunnen slechts enkele, relatief kleurloze vissen uitzetten zoals voorns en windes, Dieren die zich niet vergrijpen aan het planten bestand en niet in de bodem woelen. Die vissen zijn niet echt nodig maar zorgen ervoor dat het muggenbestand binnen de perken blijft. Er wordt in zo'n vijver NOOIT bijgevoerd De vissen eten wat er in de vijver zwemt en de hoeveelheid vis blijft automatisch in verhouding tot het voedselaanbod. Kunstmatig bijvoederen zorgt voor een uit de hand lopende viskweek en een serieuze overbelasting van het water.

Het kan ook zonder vissen als we een amfibieënpoel inrichten waar kikkers en salamanders hun territorium kunnen uitbouwen. De plaatsen in de natuur waar deze dieren nog volop kunnen gedijen, worden steeds zeldzamer en een helpende hand kunnen ze best gebruiken.

Zorg voor ondiepe gedeelten rond de vijver (plaatsen waar nooit vissen kunnen komen), met een dichte beplanting en een langzaam glooiende oever, zodat de dieren gemakkelijk aan land kunnen gaan. Tussen die dichtbegroeide oever krioelt het van insecten, voedsel voor kikkers en padden. Dit is ook het territorium van de libel, ongetwijfeld één van de boeiendste verschijningen rond de vijver. Het ontbreken van vissen geeft ook de kans aan de libellelarfjes om zich massaal te vestigen.

Zet nooit uitheemse dieren in de vijver die een bedreiging kunnen vormen voor onze inlandse fauna. De veelvuldig aangeboden larfjes van brulkikkers bijvoorbeeld, zullen wel eens uw vijver ontvluchten om andere oorden te bezoeken. Zo kan het gebeuren dat uw brulkikker terecht komt in een beek vol groene kikkers, in een beschermd natuurgebied en zich daar te goed doet aan onze beschermde patrimonium. In Amerika is het al een plaag, laat het bij ons niet gebeuren, gebruik uw verstand en laat deze dieren in de handel zitten, dan worden ze ook niet meer ingevoerd. Elk dier in zijn biotoop is hier de leuze.

Plastic reigers worden in de vijvercentra verkocht om naast de vijver te plaatsen om de echte reigers weg te houden. Dat is een fabeltje. Daarvoor moet je de psychologie van de reiger eens nagaan. Mannetjesreigers vissen in hun territorium en worden wel eens bezocht door vrouwtjesreigers. De plasticreigers zijn mannetjes, want ze zijn feller gekleurd en daar kan men 10 euro meer voor vragen. De vrouwtjes worden eerder gelokt door dat (plastic) mannetje dat daar blijkbaar een goed visplaatsje heeft gevonden. Mannetjesreigers die overvliegen zouden eventueel afgeschrikt kunnen worden door de (plastic) reiger, mocht deze in aanvalshouding zijn territorium verdedigen, hals gestrekt, bek naar boven wijzend. De plastic reigers staan echter steeds naar beneden te turen. Je kan dit verhelpen door de hals met een gasbrandertje lichtjes te verwarmen en naar boven te plooien. Niet te warm laten worden, want anders verandert de reiger in een eend.

De beste manier om uw vissen te vrijwaren is ze een schuilplaats geven: een brug of steigertje dat net boven het water hangt, of enkele betonstenen met grote gaten die je op hun zijkant op de bodem stapelt. De vissen hangen dan net onder de brug of gaan in de stenen holen schuilen. Ze zijn er dus nog wel, maar de reiger ziet ze niet meer.

Succes

Meer artikelen...

 1. Slakken, plaag of nuttig
 2. Kweken met fundulopanchax gardneri
 3. Gigantische luchthappende vis ontdekt
 4. Belonesox Belizanus
 5. De snoek
 6. De ancistrussen
 7. Vruchtbaar proefdier
 8. Het blokvisje
 9. Leporinus desmotes
 10. Zoetwatergarnalen
 11. Betta enisae
 12. Belontia, de echte Goerami's
 13. Tandkarper kan door snelle evolutie overleven
 14. Pangio kuhlii
 15. Nee, dat zijn geen vrienden
 16. Koortsachtige vis
 17. Killivissen
 18. De Sulawesi garnalen
 19. Moenkhausia sancaefilomenae
 20. Een introductie in het houden van Botia, de soorten
 21. Pantsermeervallen
 22. Een introductie in het houden van Botia
 23. Diamantgoerami met uitsterven bedreigd
 24. Een kaketoe in het aquarium
 25. Guppies hebben sterk verschillende persoonlijkheden
 26. Hyphessobrycon rosaceus
 27. Botia stiata, de gestreepte botia
 28. Levendbarende tandkarpers, meer dan een guppy en platy
 29. Levend voer, een lust voor uw vissen
 30. Kapitaal vernietiging
 31. What's in a name
 32. Rivulus agilae
 33. Vissen op leeftijd
 34. Nieuw in Nederland, een haring voor in uw aquarium
 35. Danio margaritatus
 36. Zonnebaars vreet vijvers en poelen in Enschede leeg
 37. De monsterachtige meerval komt er aan
 38. Potamotrygon laticeps
 39. Algen etende bewoners voor het aquarium
 40. Killi's houden op Aruba
 41. Elassoma okefenokee
 42. Cyphocharax multilineatus
 43. Waar is de vierde Danio gebleven?
 44. Arowana zo mooi
 45. Bekende en minder bekende Kongozalmen
 46. Hara jerdoni
 47. De Vuurneon
 48. Beginnen met Cichliden uit het Victoriameer
 49. De Badis badis, het Blauwbaarsje
 50. Neolebias ansorgii
 51. Hyphessobrcon copelandi
 52. Middelgrote en grote zoetwaterkreeften in aquaria
 53. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
 54. Poecilocharax weitmanni
 55. De watervlo
 56. Garra flavatra
 57. De zoenvis
 58. Betta smaragdina
 59. Een juweeltje uit Myanmar, Devario sondhii
 60. Vissen voor in de siervijver
 61. Sawbwa resplendens, de naakte rasbora
 62. Hoe houden we de roodkoppen uit elkaar?
 63. Meerval houdt van menigte
 64. Dump geen goudvissen!
 65. Pangio myersi
 66. Labyrintvissen
 67. De extra charme van killivissen
 68. Boraras naevus
 69. Moois van "down under" Melanoteania trifasciata
 70. Neolamprologus similis
 71. Limia nigrofasciata
 72. Hyphessobrycon pulcripinnis, de Citroentetra
 73. Acestridium dichromum
 74. Hemmigrammus ulreyi of het Tefe-zalmpje
 75. De Bijlzalm
 76. Kweekt u ook slakken?
 77. Brachygobius nunus
 78. Nieuw in Nederland: Een haring voor in uw bak
 79. Sewellia lineolata
 80. Mosquitofish en faunavervalsing
 81. Nog steeds een topper: De Chinese Danio
 82. Nannocharax fasciatus
 83. Stiefkinderen van de gezelschapsbak
 84. De klimbaars kan niet klimmen
 85. Dwergcichliden in het aquarium
 86. Cleithracara maronii, De Sleutelgatcichlide
 87. De Vuurgarnaal
 88. Corydoras aeneus
 89. De blinde holenvis
 90. Oreichthys crenuchoides
 91. Hap, slik, weg
 92. Piranha bijt het allerhardst
 93. Rasbora pauciperforata
 94. Arapaima's en Arnodichthys spilopterus
 95. Fotoverslag Discuskweek
 96. Visje kan 17 dagen na zijn geboorte al vader worden
 97. Melanotaenia boesemani
 98. De Ruitenvlekzalm, wie houdt hem nog?
 99. Aplocheilus lineatus, een "evergreen" van weleer?
 100. Renslakken
 101. Kardinaal garnaaltjes