De zoenvis

{flike}

Bron: Maandblad van Westlandse Aquariumvereniging “AZOLLA”

De zoenvis (Helostoma temminckii) is een straalvinnige vis uit de familie van zoengoerami’s (Helostomatidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in de binnenwateren van Zuid-Amerika en Azië. Het is de enige nog levende soort uit de familie zoengoerami’s en daarmee ook de enige soort van het geslacht Helostoma.

De Helostoma temminckii is een grote goeramisoort; hij kan een lengte van ruim 30 cm bereiken, maar de normale lengte ligt tussen 10 en 20 cm. Deze zoenvis komt voor in tropisch zoetwater. De soort is voornamelijk te vinden in rivieren, kustwateren, zoals estuaria, lagunes en brakke zeeën, meren en ondiepe wateren, zoals mangroven, moerassen en ondergelopen grond. De diepte waarop de soort voorkomt is maximaal 2 meter onder het wateroppervlak.

Het lichaam van de Helostoma temminckii. is hoog, eivormig. De vis heeft naar verhouding een spitse kop met brede uitstulpbare lippen. De kleur is zacht roze; de ogen zwart.

Deze zoenvissen zijn geschikt voor grotere aquaria met een mooie beplanting en voldoende open zwemruimte. Aan de waterkwaliteit worden weinig eisen gesteld, al moet de temperatuur minstens 25 graden Celsius zijn. Zoenvissen zijn verdraagzaam tegenover soortgenoten en andere medebewoners. Ze zijn nogal schuw en voelen zich niet op hun gemak in een fel verlichte bak.

Plantaardige voedingsstoffen vormen het hoofdbestanddeel van hun menu al wordt soms ook wel op voedseldieren jacht gemaakt. Een aquarium met voldoende algen geniet dus de voorkeur, maar bijvoeren met even opgekookte sla is wenselijk. Aan de aquariumbeplanting brengen ze over het algemeen geen schade toe.

De zoengoerami dankt zijn naam aan de wijze waarop hij met z’n dikke, uitstulpbare lippen planten, achterwanden en decoratiemateriaal in het aquarium afgraast op zoek naar algen. Het typische zoengedrag gebeurt tussen mannetjes onderling en is eigenlijk een machtsstrijd waarbij ze elkaar duwen tot er één opgeeft.