Tandkarper kan door snelle evolutie overleven

{flike}

Bron: NU.nl
Door: Dennis Rijnvis

Tandkarpers kunnen door razendsnelle evolutie overleven in ernstig vervuild water, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vissen kunnen 8.000 keer meer vervuiling in hun leefomgeving weerstaan dan andere vissoorten.

Die weerstand tegen chemicaliën in het water ontwikkelden de dieren binnen een halve eeuw door veranderingen in hun DNA, melden onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de DNA-volgorde van 400 tandkarpers te analyseren. De vissen werden gevangen in het oosten van de Verenigde Staten voor de kust van New Jersey, Connecticut en Massachusetts.

Uit het onderzoek blijkt dat het DNA van de dieren op verschillende plekken is veranderd in de afgelopen vijftig jaar. Door deze evolutionaire aanpassingen zijn de dieren minder gevoelig voor chemicaliën dan andere vissoorten. Bij veel jonge vissen raakt het immuunsysteem ontregeld door vervuild zeewater, maar bij tandkarpers gebeurt dat niet. Waarschijnlijk konden tandkarpers zich binnen enkele decennia aan de vervuiling aanpassen, omdat de genetische variatie van de vissen erg groot is. Er zijn in elke populatie wel een paar dieren met genen die kunnen beschermen tegen chemicaliën.

Als tandkarpers naar vervuilde gebieden migreren, blijven vooral de nakomelingen van deze dieren leven en ontstaat er razend snel een populatie die bestand is tegen vervuiling. Volgens hoofdonderzoeker Andrew Whitehead kunnen de meeste vissoorten zich niet zo snel aanpassen aan vervuild water. "Sommige mensen denken nu misschien 'hé, vissen kunnen zich aanpassen aan een vervuild milieu", aldus Whitehead op nieuwssite Phys.org. "Maar helaas hebben de meeste soorten niet het vermogen om zo snel te evolueren, aangezien ze over niet zo veel genetische variatie beschikken als tandkarpers."