Martelpraktijken bij het "kleuren" van vissen

{flike}

Door: Marco Aukus, Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend

Alsof onze geliefde aquariumvissen ons aquarium al niet genoeg opkleuren, zijn er in de handel tegenwoordig de meest bizarre kleurvarianten van bekende vissen te vissen. Algemeen bekend zijn de gekleurde glasbaarzen, maar onlangs liep ik tot mijn schrik ook bij een gerenommeerde aquariumzaak, Corydorassen tegen het lijf met fel blauw of neonroze gekleurde staarten. Vaak krijgt de argeloze aquariumliefhebber niet meer uitleg over hoe deze kleuren zijn ontstaan dan een simpel “zo worden ze gekweekt”. Opzoekwerk op het internet levert echter totaal andere verklaringen voor het ontstaan van deze kleuren.

Om de vissen de afwijkende kleuren te geven, zoals we die aantreffen, zijn verschillende methodieken beschikbaar voor de martelaars van deze dieren. De eerste methodiek, waarbij gebruik gemaakt wordt van speciaal voer, lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Totdat je te weten komt dat die stoffen die gebruikt worden giftig zijn voor de dieren. Een, voor de koper van die dieren, bijkomstigheid: zodra de dieren dit speciale voer niet meer krijgen, zal ook de kleur vervagen en uiteindelijk totaal verdwijnen. Pure oplichting dus.

Één van de meer gruwelijke methodes is de kleuring door middel van chemische stoffen. Het dier wordt allereerst in een chemisch bad gehouden waardoor de aanwezige beschermende slijmhuid oplost. Zodra de slijmhuid totaal verdwenen is wordt de vis in een bad met kleurstoffen gedompeld, of simpelweg als een stuk keramiek met de hand beschilderd om hem de gewenste kleur of tekening te geven. Tot slot van deze monsterlijke methodiek wordt het dier in een bad gedompeld waarin een chemisch goedje zit dat de huid van de vis zodanig moet irriteren dat de slijmhuid productie versneld weer op gang komt.

Voorbeelden van vissen die deze martelingen moeten ondergaan zijn tetra- en barbeelsoorten, maar ook de alom bekende papegaaicichlide. Ook botia’s en zelfs pauwoogcichliden worden voor deze praktijken gebruikt.

Tot slot is er ook nog de methode van het injecteren van kleurstoffen in de huid van de vis met een naald. Aangezien hiermee slechts een klein oppervlak wordt gekleurd, komen er meerder sessies aan te pas om de vissen de gewenste tekening te geven. De gekleurde glasbaars, corydorassoorten en goerami’s worden op deze manier omgetoverd tot gekleurde gedrochten. Omdat de gebruikte naalden ook nog eens extra groot zijn (scheelt weer werk als je grotere oppervlakten tegelijk doet) kan je het vergelijken met iemand die je met een gekleurde balpen door je huid heen prikt………….en dat meerder malen achter elkaar.

Vissen die op een van bovenstaande manieren zijn mishandeld zullen, logischerwijs, een stuk korter meegaan in het aquarium dan normaal gesproken. En dat is als de dieren het al overleeft hebben. Niet minder dan 80% van de dieren overleeft de martelingen al helemaal niet. De dieren die uiteindelijk wel in de dierenwinkel terecht komen zijn vele malen gevoeliger voor ziektes en verliezen in de meeste gevallen binnen twee maanden alle kleuren.

Wat je er aan kunt doen is helaas erg weinig. De enige manier om dit te voorkomen is, de vraag naar deze dieren tot staan te brengen en terug te dringen. Zorg er dus voor dat je nooit en te nimmer kunstmatig gekleurde dieren koopt. Ook je handelaar aanspreken op deze walgelijke praktijken draagt hopelijk bij tot het terug dringen van deze walgelijke methodes.