Nannocharax fasciatus

Bron: Maandblad van Ons Natuurgenot, Gouda

De naam Nannocharax is afgeleid van het latijnse “nannus”wat klein betekent en uit het Grieks, “charax. Dit staat voor “een vis zonder identificatie”, Het woord fasciatus betekent “gestreept”.

Deze, een voor mij onbekende, vis hebben we gezien bij Aquariumhuis Romberg in Delft. Dit leuke visje, wat niet uitblinkt in uitzonderlijke kleuren, vindt zijn herkomst in West Afrika. Nannocharax fasciatus is een zeer onbekende karper zalm uit W.-Afrika, ook wel bekend als de Afrikaanse Pijltetra en was voor het eerst beschreven door de Duitse ichthyologist Albert Günther in 1867. Hij valt erg op door zijn gedrag, namelijk het met schokjes over het zand “lopen”.

N. fasciatus wordt gevonden in een groot gebied van W.-Afrika van Senegal, Niger en Tsjaad in het noorden tot aan Kameroen in het zuiden, alle landen aan de Golf van Guinea. Hoewel N. fasciatus wijdverbreid is en veel voorkomt, is hij bij de aquariumhouders nog een zeldzaamheid. Zo nu en dan komt hij mee met bestellingen van West Afrikaanse importeurs. Omdat ze geen uitgesproken kleuren hebben en niet erg groot zijn, vallen de prijzen meestal mee.

N. fasciatus is een typische zalmachtige met een torpedo gevormd lichaam. Een brede zwarte streep loopt over de volle lengte vanaf de punt van de neus tot aan de staartwortel. De rug is olijf kleurig en de buik crème-achtig.

Een aantal zwak donker gekleurde banden lopen verticaal over het lichaam. De schubben zijn duidelijk zichtbaar en groot. De ogen zijn groot en een vetvin is ook aanwezig. Alle vinnen behalve de kieuwvinnen hebben 1 of 2 donkere banden. Het geslachtsonderscheid is niet bekend.

N. fasciatus gebruikt zijn harde buik- en anaalvinnen om mee op de bodem te rusten, en beweegt zich voort met komische schokjes. Zwemmen doet hij met zijn kop schuin naar boven gericht. In tegenstelling tot de meeste zalmachtigen is N. fasciatus geen scholenvis, sterker nog als de groep te groot is in het aquarium, zullen de grotere dieren de kleinere verdringen. Dit kan gedeeltelijk opgevangen worden door niet teveel dieren te houden en voor voldoende schuilplaatsen te zorgen. Het zijn geen schuwe dieren en zullen snel aan hun nieuwe omgeving wennen.

Er komt een overeenkomstige genus van Characins voor in Z.-Amerika: Characidium (Characidium fasciatum). Een prachtig voorbeeld van evenwijdige evolutie, deze vis lijkt hetzelfde, maar hun verwantschap ligt ver uiteen. N. fasciatus, houdt van goed zuurstofrijk water, temperatuur 23 tot 27 graden Celsius, pH 6 – 7.5 en een hardheid tussen de 2 en 10 graden dH.

Het aquarium moet ingericht worden met ruime open plaatsen, zandbodem, maar ook met voldoende schuil gelegenheid. Als voedsel nemen zij graag levend voer, muggenlarven, watervlooien etc. Er zijn geen kweek resultaten bekend.

Nannocharax fasciatus is een interessant en leuk klein visje, goed te houden in een aquarium met vreedzame vissen. Jammer dat deze soort niet zo vaak te zien is en het is een uitdaging om deze vissen tot voortplanting te krijgen.