Hemmigrammus ulreyi of het Tefe-zalmpje

{flike}

Bron: Maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Met tussenpozen is in de aquariumhandel een fraai zalmpje verkrijgbaar dat om de een of andere reden vooral als “bijvisje” bij maanvissen en discusvissen gehouden wordt. Hemmigrammus ulreyi, ook wel in de handel als Astyanax sp. "Lago Tefe". Vandaar de naam “Tefe-zalmpje”. Het is een mooi zalmpje dat het ook in een gezelschapsbak prima zal doen.

Tussen alle karperzalmpjes, die in de handel zijn, valt deze soort op door een wat hogere bouw, maar toch een lengtestreep als lichaamstekening. Meestal zijn de zalmpjes met een lengtestreep was slanker en zijn de wat hogere zalmpjes voorzien van een schoudervlek of vlek op de staartwortel of een combinatie ervan.

Het visje is afkomstig uit de Mato Grosso, het stroomgebied van de Rio Paraguay. Ze zijn niet bijzonder moeilijk te houden. Gewoon kraanwater is al goed en de temperatuur kan op een niveau gehouden worden dat in een gezelschapsbak gebruikelijk is; tussen de 20 en 28 graden Celsius is prima. Het zijn rustige visjes en dat betekent dat we ze niet in gezelschap van erg drukke vissen moeten houden.

Dat geldt voor veel meer karperzalmpjes. Als gezelschap voldoen andere karperzalmpjes, dwergcichliden en meervalletjes als Corydoras en dergelijke. Ook een meer internationaal gezelschap met rustige visjes als Rasbora-soorten en kleinere barbeeltjes kan heel mooi zijn.

Het zijn gemakkelijke eters. Droogvoer gaat er wel in, maar uiteraard laten we het daar niet bij. In een bak met een donkere bodem, mooie stukjes kienhout en een fraaie randbeplanting zullen ze mooi doorkleuren. In een wat grotere school komen ze dan het mooist uit. Na kweken gaat op de bekende manier voor karperzalmpjes in zacht en licht zuur water. Het proberen waard!