Monstervis

{flike}

Bron: AD.nl

Hirasaka Hiroshi, een Japanse visser, heeft een wel heel angstaanjagend exemplaar aan de haak geslagen. Hij ving een monstervis vlakbij de plek waar op 11 maart 2011 een nucleaire ramp plaatsvond in de Fukushima kerncentrale. In de centrale ging het helemaal mis na een zeebeving en een tsunami die daarop volgde. Wetenschappers vermoeden dat de vis door straling zo'n merkwaardig uiterlijk kreeg.

De vis met zijn gigantische, gapende mond lijkt regelrecht weggezwommen uit een prehistorische of dinofilm. Volgens Hiroshi, die zijn vangst trots op Twitter toonde, gaat het om een wolfsvis, ook wel zeewolf genoemd. Normaalgesproken worden die gemiddeld zo'n meter lang, maar het exemplaar van de Japanse visser is bijna twee keer zo groot.

Hiroshi vindt zijn vis “supercool” en meldt dat hij blij is dat hij de vlucht naar Hokkaido, dat zo'n 800 kilometer van Fukushima ligt, maakte om vlakbij de centrale te gaan vissen. Wolfsvissen zwemmen nooit dicht bij het wateroppervlak en laten zich slechts in uitzonderlijke gevallen vangen met een doorsnee hengel. Ze leven onder normale omstandigheden altijd op de zeebodem.

Eerder werden bij Fukushima gemuteerde madeliefjes aangetroffen. Het was volgens deskundigen echter niet zeker dat er een link met de radioactieve straling is. Het ging waarschijnlijk om een “gewone” mutatie die fasciatie genoemd wordt. Dat is een plotse afwijking in de groei van stengels bij kruidachtige en houtachtige gewassen.