Het vermeerderen van een lotus

{flike}

Een rode of groene tijgerlotus kan een in het oog springend sieraad in het aquarium zijn. Wist u dat u zowel een groene als een rode lotus zeer eenvoudig kunt vermeerderen? Ik heb echter al verschillende malen gehoord dat men niet goed weet hoe deze vermenigvuldigd kunnen worden.

Ongeveer een jaar geleden kocht ik een rode lotus en het vermeerderen ging vanzelf als je de plant maar flink plaagt. Onder plagen versta ik in dit geval dat ik de plant geen rust gun. De plant die ik kocht plaatste ik op 10 cm van de voorruit op een goed verlichte plaats. Daarna heb ik er een tijdje niets aan gedaan tot er nieuwe bladeren ontsproten.

Toen was het gedaan met de rust van de plant. De grootste, oudste bladeren werden verwijderd tot er nog twee tot drie overbleven. Dit houd ik elke week bij. De bladeren die blijven zitten zijn ongeveer vier à vijf cm groot. Wanneer u dit ook gaat proberen zult u zien dat u binnen de kortste keren via uitlopers onder de grond een nieuwe lotus hebt gekweekt. Laat deze uitlopers zitten en na een jaartje hebt u een mooi veldje lotussen gekweekt. Zo is de lotus ook als voorgrondbeplanting te gebruiken. Intussen heb ik al vijf lotussen weggegeven.

Mijn bodem bestaat uit ongewassen grind met daardoor wat Hydro korrels. Ik heb dus geen voedingsbodem toegevoegd. De verlichting mag voor deze plant matig tot veel zijn en de groeisnelheid is matig. Het is een plant die gemakkelijk te houden is in ons aquarium, zowel in een groot als in een klein aquarium. Het mooist is om hem solitair tussen een paar lichtgroene planten te plaatsen voor het contrast. Deze plant is er in diverse kleuren, van egaal roodbruin tot roodbruin met donkere vlekken, maar ook groen met donkere vlekken en helemaal egaal groen.