Je weet het nooit zeker

{flike}

Door: A. Sanderse
Bron: Maandblad van Danio Rerio, Delft

Ik was een keer bij een plantenkweker die nog al heel wat planten importeerde. Toen er een knecht bij zijn baas kwam vragen wat voor een plant hij nu in zijn handen had, bekeek de baas die plant en zei toen, ik weet het ook niet zeker, maar hij heeft een nogal rond blad en het blad is aardig rood, noem hem maar Krotenia. want het is net een krotenblad. Zo is de plant in de handel gekomen onder de naam Krotenia. Ik spreek hier over wel 40 jaar terug, maar ik ben het nooit vergeten. Sinds dat moment heb ik vaak getwijfeld aan de originele naam van een plant.

Nou was ik laatst met mijn vrouw bij een grote aquarium- en vijverzaak en daar zag ik in de zeer ruime sortering een plantje dat ik nog nooit eerder in het aquarium had gezien. Ik werd er door mijn vrouw op attent gemaakt. Natuurlijk had ik wel belangstelling in dat plantje en heb er dus gelijk een paar van gekocht. Ik moet bekennen dat ik nog de naam of de achtergrond van dat plantje wist. Ik vond hem alleen maar grillig mooi.

De verkoopster haalde die plant uit de verkoopbak en terwijl ze dat deed vroeg ik haar naar de naam van het plantje. Zij moest bekennen dat ze ook de naam niet wist, maar een andere bediende wist het wel. Och meneer, zei de man, dat is de Echinodorus vesuvius. Ik dacht gelijk och nee, dat is net als het krotenblad. Thuis gekomen heb ik in mijn zeer uitgebreide literatuur gekeken en gezocht en verdraaid ze hadden gelijk. Ik kon de vergelijking met het krotenblad gelijk uit mijn hoofd zetten.

Het is eigenlijk een kweekvorm van de Echinodorus angustifolia. De beste naam voor deze plant is dan ook Echinodorus angustifolia vesuvius. Deze plant heeft een sterk gekruld blad dat niet alleen naar rechts is gekruld, maar in hetzelfde blad ook naar links.

De Vesuvius doet er even over om aan te slaan in het aquarium, maar dan zal hij zich vermeerderen door middel van uitlopers. Aan die uitlopers groeien dan weer kleinere planten die regelmatig afgesnoeid kunnen worden en in het aquarium worden her aan geplant. Op die manier is het mogelijk om een heel veldje met deze zeer aantrekkelijke plant te ontwikkelen. Wanneer we er rekening mee houden dat de Vesuvius wel 25 cm. hoog kan worden, dan is het een ideale plant voor de midden zone van het aquarium.

Aan de bodem en het licht worden geen eisen gesteld, alhoewel hij een beetje zwaardere bodem wel op prijs stelt. Bij veel licht zal hij wel wat sneller groeien en vermeerderen. Intussen is mij gebleken dat hij regelmatig in de handel wordt aangeboden.