Witte stip (Ichthyophthirius multifiliis)

{flike}

Door: Jan Keesmaat Bron: Maandblad van De Paradijsvis, Alblasserdam

Wie heeft er niet van witte stip gehoord? Iedereen toch? En de schrik zit er bij veel mensen in, maar dat is tegenwoordig niet meer nodig, want er zijn eenvoudige manieren van behandeling. Witte stip is een eencellige parasiet (ciliaat) die zo met het blote oog niet te zien is. Pas na een infectie bij de vissen gaat de huid woekeren waarbij je dus witte stippen van een 0,2 – 2 mm ziet op vinnen, huid en kieuwen zoals op bijgaande foto is te zien.

Hoe krijg je zoiets in je bak? Nou daar kunnen diverse oorzaken voor zijn. Wij kregen recent in onze bak met dit probleem te maken nadat we een paar Marmer Bijlzalmen hadden aangeschaft bij een gerenommeerde zaak. Er was niets aan deze vissen te zien, totdat na enkele dagen een deel van onze Kardinaal tetra’s zich wat vreemd gingen gedragen. Vooral de huid schuren tegen planten en, tot onze grote verwondering, zelfs tegen de rug- en staartvin van de Labeo bicolor. Toen we na een twee dagen wat beter op gingen letten zagen we witte stipjes op een aantal Kardinalen verschijnen, en ook op slechts 1 Bijlzalm. Toen wisten we dus hoe laat het was.

Nu hebben we altijd Stip Stop in voorraad dus geen probleem. Twee opeenvolgende dagen de voorgeschreven dosering in de bak gevoegd en na drie dagen geen stip meer te zien. U moet er wel op letten dat in het filter geen actieve stoffen zoals kool of andere stoffen aanwezig zijn want dan worden de medicijnen er uit gefilterd. Gewoon dus enkel filter watten gebruiken.

Na een dag of 5 een flinke hoeveelheid water verversen, en daarna actieve kool in de filter, want dan mag/moet het medicijn er weer uit.

Er zijn ook wat andere manieren om witte stip te lijf te gaan zoals de water temperatuur in de balk tot boven de 30 graden Celsius te verhogen, maar daar kunnen niet alle vissen goed tegen. Een andere manier is om zout aan het water toe te voegen, maar daar zou ik persoonlijk niet aan beginnen. En waarom zou je tobben als er goede middelen op de markt zijn.

Onze grote verwondering was de vraag waarom enkel de Kardinalen aangestoken waren. Ook daar zijn we achter gekomen. Voordat we een deel van deze Kardinalen aanschaften hadden we ook al eens witte stip gehad en die toen met Stip Stop behandeld. Volgens de gegevens die ik opgepikt heb van het internet zouden daarna alle aanwezige vissen immuun geworden zijn tegen witte stip, dus net zoiets als vroegen tegen de pokken ingeënt zijn. (Nee een griepspuit schijnt anders te werken) Je moet het maar weten.

De recent aangekochte Bijlzalm was dus nu de boosdoener en enkel een deel van de latere Kardinalen die nog niet immuun waren werden aangestoken. We hebben dus nu een bak die geheel immuun is tegen witte stip.

Hoe verdere ellende in de toekomst te voorkomen? Allereerst moet men bij de aanschaf van nieuwe vissen deze bij de verkoper heel goed bekijken of ze geen stip vertonen, maar dat hadden wij ook gedaan en is dus geen garantie. De volgende preventie zou zijn om bij thuiskomst de vissen eerst een paar dagen in een observatie bakje te zetten en daarna pas in uw bak. Dat klinkt mooi en veilig, maar gaat voor de meeste mensen niet op. Als ik van ons zelf uitga dan gaan de nieuw gekochte vissen bij thuiskomst met de nodige voorzichtigheid gelijk de bak in. Ik denk dat wij niet de enigen zijn die er zo over denken.

Dan las ik verder nog een paar opmerkingen op Internet dat te koud water bijvullen in uw bak een reden zou kunnen zijn voor het krijgen van witte stip en ook door stress bij het vervoer van vissen. Ik zet daar mijn vraagtekens bij, want naar mijn mening kunnen de vissen geen stip krijgen als er geen ichthyophthirius multifiliis in de bak aanwezig zijn. Ja, daar kijkt u even van op he?