Wat te doen tegen een slakkenplaag?

Door: Peter de Batist, Bron: Maandblad van Ons Natuurgenot, Gouda

Als je een slakkenplaag in je aquarium hebt, grijp je al gauw naar een slakkenbestrijdingsmiddel. Maar de vraag is natuurlijk: is dit wel het juiste? Want, als echte dierenliefhebber denk je natuurlijk al gauw: “Eigenlijk zouden alle “bestrijdings”- of “verdelgings”- middelen uit onze wereld moeten worden gebannen. Producten om andere levende wezens op grote schaal naar het leven te staan zijn toch wel de laatste dingen die we als natuurbewuste aquarianen zouden moeten aanschaffen om onze levende have “ten dienste” te zijn.

Omdat sommige problemen nou eenmaal niet altijd op een andere manier zijn te verhelpen, zijn we toch wel blij dat ze wel degelijk bestaan en gelukkig zijn ze in iedere dierenwinkel te verkrijgen. (Er zijn inmiddels genoeg artikelen geschreven met betere alternatieven. Red.) Bedenk wel, vaak zijn het onze eigen stommiteiten die de oorzaak zijn van enig kwaad in onze aquaria. Want elke plaag heeft ook een oorzaak.

Een plaag onder controle krijgen moet derhalve steeds minimaal twee handelingen inhouden: het opsporen van de oorzaak en het aanpassen van factoren die ervan aan de basis liggen. Vernietigen en verwijderen van de “plaaggeesten” zou hier nog op kunnen volgen.

Eigenlijk doen slakken in ons aquarium alleen maar nuttige dingen. Als u er tenminste voor zorg draagt dat soorten zoals de poelslak (Lymnaea palustris) of de grote vijverslak (Lym. ) niet met het vangen van levend voer in uw plantenaquarium terechtkomen.

   

Deze dieren vinden kennelijk de zachte tropische waterplanten een lekkernij en aarzelen dan ook niet om in uw plantenbestand te happen.

Het rode posthoornslakje (Gyraulus laevis) en het levendbarende puntslakje (Melanoides tuberculatus), beperken zich tot het afbreken van de oude bladeren van uw aquariumplanten – de buitenste bladeren van bladrozetten of de onderste bladeren van stengelplanten – en het verkleinen hiervan tot materiaal dat door protisten (eencellige) en bacteriën verder kan worden afgebroken. Dat is hun schakel in het geheel van de aquariumecologie.

   

In een geheel zuiver gehouden aquarium, dat wekelijks wordt afgeheveld staan ze nagenoeg alleen voor deze taak. Als u het niet zo nauw neemt met het afhevelen van de bodem, dan ontwikkelen zich andere organismen, zoals kleine kreeftachtigen, wormen en eencelligen (Prostista) die de slakken daarbij helpen. Normaal komen slakken dus niet aan uw planten behalve dan aan de bladeren die door de plant zelf al opgegeven werden. Ik vermoed dat slakken zintuigen hebben waardoor ze dat vroeger dan wij te weten komen. Misschien gaat er bij u nu een belletje rinkelen en gaat u dat even nakijken in uw aquarium? Inderdaad, alleen slakken op de oudere bladeren.

Nu nog even verklaren hoe u aan zoveel slakken komt. Die overvloed staat namelijk in verband met de hoeveelheid voer die u aan uw vissen verstrekt. Als er rijkelijk met droogvoer wordt gewerkt dan staken de slakken hun plantensloperij en gaan ze eerst die gemakkelijk verteerbare vlokken opeten. Een goede zaak trouwens, want ze beschermen uw aquarium zo tegen een ammonium- of nitrietpiek die misschien wel dodelijke slachtoffers kan maken. De keerzijde is natuurlijk dat ze zich op zo’n dieet zullen voortplanten als konijnen. Dit wordt door de constante temperatuur van 20 tot 24 graden Celsius nog in de hand gewerkt. Dus als u een groot probleem hebt met teveel slakken, dan kunt u beter overschakelen op diepvriesvoer en vooral kleinere hoeveelheden.