Hydra's

{flike}

Door: Albert Sanderse

Geachte lezer aquariumhouder. Natuurlijk wil ik u niet bang maken, maar u moet er wel rekening mee houden dat de mogelijkheid niet uitgesloten is dat er Hydra's in uw aquarium aanwezig zijn. Nee dan zijn ze niet in de vorm zoals ze hier afgebeeld zijn, maar ze kunnen even gevaarlijk zijn. Het is een veelkoppig wezen die op jacht is naar alle kleinsoortig leven dat in het aquarium voor komt. Maar het kan ook de slijmhuid van de vissen beschadigen met alle gevolgen van dien. (schimmel - costia - buikwaterzucht en huidzweren).

Laat ik eens wat duidelijker worden. Nu we weer langzamerhand naar het voorjaar gaan, en we weer in de gelegenheid worden gesteld om wat levend voer in de sloot te gaan scheppen kunnen we deze Hydra (spreek uit Hiedra) met het voer mee scheppen.

Ook al is de sloot of plas nog zo helder, er kunnen altijd Hydra’s aanwezig zijn. Ze zijn aan de planten en op de bodem van praktisch elke plas en sloot aanwezig. Het vervelende is, dat ze tijdens het voerscheppen niet zichtbaar zijn. Niet dat ze zo klein zijn, maar als een Hydra het coelanteron heeft samen getrokken is hij net zo groot als een watervlo.

Het is echt een draak met meerdere koppen. Het dier behoort tot de Coelanteraten of holledarm dieren. Het is in principe een holle buis met daaraan een aantal armen. Die armen zijn bezet met honderden netelcellen die op zich weer allemaal kunnen exploderen. Dat exploderen gaat alleen als het dier wordt aangeraakt door een voorbij zwemmend object. Dat kan een watervlo zijn, maar ook een volwassen vis kan de Hydra aanraken. Laten we er niet aan denken als we wat fijn voer hebben gevangen als we vis kweken die dan in een kweekbak rond zwemmen en er zijn ook daar een paar Hydra's vertegenwoordigd.

Als we praten over holle darm dieren hoe ziet dat er dan uit ? Wel ik heb er een plaatje aan toegevoegd zodat we een begrip krijgen hoe dat er uit ziet.

Hierbij is er een doorsnede van de holle darm gemaakt en daar is één zijkant van weer gegeven. Daarop ziet men een Entoderm en een Ectoderm. Het Entoderm zit aan de binnenkant van de holle Hydra en daarin bevinden zich de vertering cellen of voedingcellen. Aan de buitenkant, het Ectoderm, bevinden zich de netelcellen en de spiercellen en zintuigcellen. In principe zijn alleen de netelcellen het gevaarlijkst. Die netelcellen zijn zéér ingewikkelde organismen. Die zullen bij aanraking exploderen en een klein pijltje wegschieten aan een relatief lange holle draad, waarmee ze dan een verlammend gif injecteren. Aan deze pijltjes blijft dan een watervlo of een jong visje hangen en die wordt dan in het coelanteron gewerkt door gebruik te maken van de meerdere armen die de Hydra bezit. In het coelanteron wordt dan de prooi verteerd en de uiteindelijke resten worden dan via de bovenste opening weer naar buiten gewerkt. En de Hydra is dan weer op jacht naar een nieuwe prooi.

Bij een grotere vis zal dat natuurlijk niet gebeuren. Maar het pijltje heeft de slijmhuid van de vis beschadigd en de holle draad is afgebroken waardoor het pijltje nog in de huid van de vis zit. In het algemeen zal er dan met de vis verder niets gebeuren, maar het is beter voorkomen dan genezen. Laten we nu toch nog even kijken hoe zo'n netelcel er uit ziet. We zien duidelijk de trekker en de holle neteldraad, ook de wijze hoe de cel explodeert. De harpoen is duidelijk waarneembaar.

Wanneer de trekker wordt aangeraakt dan explodeert de netelcel en de harpoen schiet uit het kapsel. Wanneer de harpoen de prooi raakt dan zorgen de contractuele vezels er voor dat het verlammend gif in de prooi wordt gespoten. We zullen er ook rekening mee moeten houden dat de Hydra's niet alleen op de planten kunnen zitten maar ook op de voorruit en zijruiten van de bak.

Wanneer Hydra's op de voorruit zitten zou men denken dat ze gemakkelijk plat gedrukt kunnen worden. Dat is ook zo, maar als je de Hydra in 10 stukken drukt, dan heb je binnenkort ook 10 Hydra's meer. Dus dat is geen optie. Een betere methode is het aanschaffen van een Blauwe spat (Trichogaster trichopterus) of een Betta splendens en ook een Black molly en Rode plaatjes eten Hydra's. Wat minder positief, maar zeer werkzaam is een Poelslak. Deze komt voor in de sloot waar u watervlooien schept. Het nadeel is dat hij zich sterk vermeerdert en dat hij ook aan de planten vreet.