Bruine algen

Door: Karel Fondu, De Siervis Leuven

Met het probleem over algen, snijden we het moeilijkste hoofdstuk aan van de Aquaristiek. Zoals je waarschijnlijk weet zijn er honderden, misschien wel duizenden soorten algen. Iedere algensoort leeft in een specifiek biotoop, dat voor hem uitstekend is.

Als je een bepaalde soort alg kwijt wil, moet je het biotoop waarin zij zich zo goed voelt dermate veranderen dat het haar niet meer zint. De alg zal achteruitgaan en als het een beetje meezit weggaan. Je loopt wel het risico, dat er een andere soort alg opduikt, die je nieuwe biotoop fantastisch vindt.

Kiezelwieren of diatomeeën worden ook vaak bruinwieren genoemd. Ze vormen stevig vastgehechte bruine lagen op de planten, op de stenen en op het hout. In theorie ontstaan ze in water met een te hoge pH en in een bak met een te zwakke verlichting.

Als je die wieren niet van in het begin hebt zou een eerste aanwijzing kunnen zijn, dat de lampen die op je aquarium staan “versleten” zijn. Uit de praktijk blijkt immers, dat lampen die ouder zijn dan 1 jaar aan vervanging toe zijn. Mocht dit zo zijn moet je ze vernieuwen. Doe dit stapsgewijs en verander iedere week één lamp. Mocht de kwaal niet verbeteren moet je het aantal lampen verhogen om meer licht te geven. Door je licht ook de ganse nacht aan te laten gun je de vissen en de planten geen rust en kan je de zaak alleen maar verergeren. Dit geldt trouwens ook voor het volledig verdonkeren van je bak voor meerdere dagen.

Mocht het zijn dat het toch niet aan je lampen ligt, zou ik de pH controleren. Mocht deze waarde te hoog liggen kan je het water dat je gebruikt mengen met zacht water, tot je een goede waarde bereikt.

Je kan de algen ook bestrijden met biologische wapens door middel van drijfplanten. Hoornblad, eikenbladvaren en Riccia fluitans (vorkjesmos) onttrekken veel overtollig voedsel aan het water en zetten zo een rem op de algengroei. Je moet er natuurlijk op letten dat de onderstaande planten genoeg licht krijgen.

Als laatste middel blijft nog de Protalon-707. Ik zou dit middel tot het laatst achter de hand houden en het eerst eens op een natuurlijke manier proberen.