Euthanasie van vissen

Bron: NVCweb.nl
Bewerkt door: Redactie
Door: Bart Jansen

Aquariumhouders worden vroeg of laat geconfronteerd met zieke vissen. In sommige gevallen werkt de behandeling niet of is de vis ongeneeslijk ziek. In dit geval is het beter om de vis uit zijn lijden te verlossen en liefst zo pijnloos mogelijk voor de vis. Spijtig genoeg bestaat over het doden of de euthanasie van vissen veel misverstanden. Veel dodingsmethoden worden uitgevoerd zonder kennis van zaken, ook al zijn ze goed bedoeld. Wat zijn de beste dodingsmethoden?

Onderstaande informatie is deels van dierenarts Peter Werkman overgenomen. Er zijn meer dodingsmethoden, maar deze zijn niet vermeld om e.e.a. praktisch, relatief veilig en goedkoop te houden.

Verkeerde dodingsmethoden zijn:
- onderdompelen in heet water
- in een bakje water in de koelkast of vriezer plaatsen
- door het toilet spoelen
- vergiftigen met ammoniak of CO2
- alle andere methoden met een prachtige uitleg

Juiste dodingsmethoden zijn:
- toedienen overdosis verdovingsmiddel
- met een harde klap doodslaan, hard tegen een hard oppervlak gooien

Voor de zekerheid ná de klap of verdoving:
- achter de kop doorsnijden van de wervelkolom
- invriezen

Verdovingsmiddel:
Onderstaande middelen worden gebruikt om vissen te verdoven. Een overdosis van zo'n middel kan ervoor zorgen dat een vis niet meer uit zijn verdoving ontwaakt.
- kruidnagelolie (eugenol)
- benzocaïne
- 2-phenoxy-ethanol

Deze stoffen zijn bij de apotheek te koop, er kunnen zoet- en zout-, warmen koudwatervissen mee verdoofd/geëuthanaseerd worden.

Dosering:
- kruidnagelolie: doe 0,5 ml. kruidnagelolie in een liter aquariumwater en los dit goed op. Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.
- benzocaïne: los 5 gram benzocaïne op in 25 ml. aceton. Vraag eventueel aan de apotheker dit voor je te doen. Voeg van deze oplossing 2 ml. bij 1 liter aquariumwater in een bakje en doe de vis(sen) erin. Binnen enkele minuten zijn de vissen dood.
- los 5 ml. 2-phenoxy-ethanol op in 1 liter aquariumwater. Meng goed, tot de vloeistof is opgelost. Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.

Kruidnagelolie en 2-phenoxy-ethanol zijn olieachtige stoffen die niet goed oplossen. Dit gaat makkelijker door de bestanddelen in een afgesloten fles goed door elkaar te schudden. Voor zover ik heb begrepen behoren de genoemde stoffen niet tot gevaarlijke stoffen en kunnen ze verdund met water door de gootsteen gespoeld worden.

Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden. Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking. De kieuwdeksels bewegen niet, de vissen gaan ondersteboven, scheef of op hun zij drijven. Ze zakken naar de bodem en kunnen in een later stadium gaan drijven.

Als je bang bent dat de vissen nog kunnen bijkomen, kan het zekere voor het onzekere worden genomen en kan de vis worden ingevroren.

Wees menselijk en kies voor een diervriendelijke euthanasie methode als je ooit voor de moeilijke taak staat om een vis te doden.