Behuizing

Simpel vissen verzorgen

{flike}

Door: Raymond Burger

Een veelgehoord argument voor het stoppen met de aquariumhobby is de tijd die het kost. Dit is vaak helemaal niet nodig. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van het aquarium en de bewoners. Aquariums met moeilijke soorten als bladvissen of zeewateraquaria zijn vaak veel tijdrovender dan bakken met levendbarende tandkarpers, grondels en Cichliden.

Een vaak gemaakte fout is de overbevolking van het aquarium, het beste is vaak maar een paar vissen. Dit is voor het oog saaier, maar voor de vis beter. Natuurlijk gedrag zal eerder vertoont worden. Hoe meer vis, hoe meer vervuiling. Ook al staat er een grote pomp op de bak, vergt het meer onderhoud.

Een van de meest belangrijke aandachtspunten is het filtermateriaal. Sponzen en watten doen weinig anders dan vuil vangen en vasthouden, een dergelijk gevulde filter dient enkel als een zeef. Voor een goed werkzame filter is er meer nodig, namelijk veel leefruimte voor bacteriën. Bijvoorbeeld Siporax of ander keramisch materiaal is uitzonderlijk geschikt hiervoor.

Een voorbeeld: in mijn kamer staat een bak van 60 cm. Hierin zitten 5 Fundulopanchax gardneri en een paar Anatome helena. Door veel leef oppervlakte voor bacteriën te creëren en gebruik te maken van drijfplanten is er weinig onderhoud nodig, zo'n half uur per week. De bodem ligt na een week vol vuil, dit is echter geen probleem, omdat de afvalstoffen als NO3 worden afgebroken door de vele drijfplanten en bacteriën. Daarbij dient opgemerkt te worden dat deze killivis van nature vaak in vervuild water zwemt. Probeer dit niet met bijvoorbeeld een Sewellia, een algeneertje dat in sterk stromend, zuurstofrijk water leeft. Door spaarzaam en gevarieerd te voeren en sterke planten (Anubias, Hydrocotyle leucocephala) te kiezen bespaard u zich ook veel vervuiling en onderhoud, maar behoud u een gezonde flora en fauna.

De conclusie: neem veel tijd voor het opzetten van een aquarium, zodat het daarna tijd bespaart.