Stof tot nadenken

{flike}

Bron: Maandblad van Groot Hoogvliet, Hoogvliet

Diverse zaken die door de beginnende aquariaan bij diens eerste aquarium nagenoeg altijd worden aangeschaft zit een voorwerp dat een aantal verschillende uitvoeringen heeft, maar dat de meesten van ons wel kennen onder de naam "algenmagneet". Een plastic geval in twee delen, waarvan er een (voorzien van een "haakjes"-kant) aan de binnenzijde van het aquarium gaat, en een andere (voorzien van een gladde of vilt-kant) die aan de buitenzijde tegen het glas gaat. De twee blijven keurig tegen de ruit "geplakt" zitten, doordat er een magneet en een stukje ijzer in de plasticdelen verwerkt zijn.

Op zich een tamelijk logische naamgeving; algenmagneet, immers het ding dient ter verwijdering van alg- en bacterieaanslag op de ramen en het bevat een magneet waarmee het "binnen-deel" en het "buiten-deel" aan elkaar gekleefd worden. Maar dat het algen zou aantrekken, zoals die naam eigenlijk aangeeft, daar gaan we niet van uit. Jammer. Want in de praktijk is dat maar al te vaak wel zo. Althans, dat maken wij er vaak zelf van! Want wat kom je maar al te vaak tegen? Dat mensen dat ding ergens in een hoekje of nog erger: midden op een ruit aan het aquarium laten hangen. Lekker handig; hangt hij gelijk bij de hand voor het volgende gebruik. Ja ja. Maar?

Het geval is bedoeld om regelmatig (1x per week of zo) de aangroeiing van de ruiten te halen, dus waarom zou je er dan de hele week tegen aan moeten kijken? Zo mooi is 'ie toch niet? Aangezien er aangroeiing op de ruiten ontstaat die je elke week moet weghalen, wat denk je dat er met dat magneet-ding gebeurt wanneer dat de hele week in het water tegen de ruit gekleefd zit? Juist: daar gaat dan ook aanslag op groeien.

Reactie redactie. Het grote gevaar is dat er bodemmateriaal tussen de magneten komt en dus krassen op de ruit veroorzaakt. Staalwol 4 tot 5 dubbel nul van Metalino is een goed alternatief.