Biotopen

Vislarfjes verslaafd aan plastic

{flike}

Bron: Maandblad van Azolla, Westland

Jonge vissen kunnen verslaafd raken aan het eten van plastic deeltjes. De zeedieren zouden plastic zelfs verkiezen boven natuurlijke voeding.

Volgens Zweedse onderzoekers zou het beter zijn als het gebruik van microdeeltjes plastic verboden wordt. Deze deeltjes komen onder meer voor in cosmeticaproducten. De vervuiling van zeewater is een groeiend probleem. Naar schatting komt er jaarlijks 8 miljoen ton aan plastic in de oceanen terecht.

Als plastic in zee tijdens de afbreekperiode wordt blootgesteld aan Uvstraling, kan het door golven worden gebroken in stukjes kleiner dan vijf millimeter. Volgens de studie van de onderzoekers kunnen deze stukjes ophopen in de darmen van zeedieren.

Tijdens het onderzoek werden larfjes van een baars in een watertank blootgesteld aan plankton en microdeeltjes plastic. "Ze gaven de voorkeur aan het eten van plastic", zegt onderzoeker Oona Lonnstedt. "Het lijkt erop dat plastic de vis stimuleert." De onderzoekers trekken een vergelijking met kinderen die suiker eten. "De vissen worden misleid en denken dat het een energiebron is waar ze veel van moeten eten. Net als tieners, die zich volstoppen met fastfood."

In de watertank zonder plastic kwam 96 procent van de larfjes uit. Bij de aanwezigheid van plastic daalde dit percentage tot 81 procent. Daarnaast vielen de larfjes in de watertank met plastic sneller ten prooi aan een snoek. "De vissen die als larve uitkwamen in water met plastic waren kleiner, langzamer en dommer dan de vissen in zuiver water", zegt onderzoeker Oona Lonnstedt.