Hoe weet een slang of hij een prooi kan behappen?

{flike}

Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend

Dat weet hij vermoedelijk niet echt. Maar slangen hebben ingenieuze aanpassingen om grote prooien te lijf te kunnen. De langste slang in gevangenschap is volgens Guinness World Records een 7,67 meter lange netpython. Het dier kan een hert van 18 kilo in één keer inslikken.

Dat begint met hun kaken. Die zijn zeer flexibel en kunnen erg ver open, zonder dat ze ontwricht raken. Daarmee kan een slang zijn mond om een grote prooi heen vouwen. Door zijn tanden vervolgens over de prooi te bewegen, trekt de slang zijn slachtoffer naar binnen.

Een slang is ook in staat om zijn ruggengraat heen en weer te bewegen als een accordeon. Niet alleen trekt een slang zijn prooi daar verder mee naar binnen toe, er komen ook zoveel krachten vrij dat de botten ervan breken. In de maag verteert het slachtoffer. Soms braakt een slang delen van zijn prooi weer op, om die nog een keer te onderwerpen aan de "accordeonkrachten". Heel soms blijken al deze tactieken niet genoeg. Dan blijft een prooi steken in de mond en sterft de slang.

In Colombia zijn in 2009 fossiele resten gevonden van wat de grootste slang ooit moet zijn geweest. Deze Titanoboa cerrejonensis was zo’n 13 meter lang en meer dan 1000 kilo zwaar. Het monster leefde 20 miljoen jaar geleden.