Doorzichtige kikkers ontdekt in het Amazonegebied

{flike}

Bron: www.nu.nl

Wetenschappers hebben een doorzichtige kikkersoort ontdekt in de binnenlanden van Ecuador. De huid van de kikkers is zo transparant dat hun kloppende hart vaak zichtbaar is door hun borstkas. Verder hebben de dieren opvallende groene vlekken op hun rug en plantten ze zich op een bijzondere manier voort. Dat melden Ecuadoriaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift ZooKeys.

De wetenschappers stuitten op de doorzichtige kikkers tijdens een expeditie door het Amazonegebied in Ecuador. In hun laboratorium stelden ze vervolgens met DNA-onderzoek vast dat het ging om een nog onbekende soort. "Ik werk elke dag met kikkers, maar dit is de mooiste soort die ik ooit heb gezien", aldus hoofdonderzoeker Juan Guayasamin op nieuwssite New Scientist. Het is nog onduidelijk waarom de huid van de kikkers in de loop van de evolutie doorzichtig is geworden. "Meer onderzoek moet uitwijzen waarom ze een glasachtig uiterlijk hebben gekregen", aldus Guyasamin.

Niet alleen het uiterlijk van de dieren is bijzonder. De manier waarop de amfibieën zich voortplanten is nooit eerder waargenomen bij kikkers. De vrouwtjes leggen eitjes onder boombladeren bij de waterkant, zo vertelt Guayasamin. "De mannetjes bewaken de eitjes, die zich vasthechten aan de bladeren totdat ze uitkomen en in de rivier vallen."

De nieuw ontdekte kikkers worden volgens de wetenschappers mogelijk met uitsterven bedreigd. Mensen winnen namelijk olie in het leefgebied van de dieren. Ook worden er nieuwe wegen aangelegd door het regenwoud in Ecuador. "Als de rivieren waarin deze kikkers leven daarbij vervuild raken, zullen de dieren niet overleven", verklaart onderzoeker Paul Hamilton.