Diamantgoerami met uitsterven bedreigd

{flike}

Bron: http://www.aquariuminfo.nl

De diamantgoerami (Trichopodus leerii) wordt met tientallen tegelijk aangeboden in de aquariumwinkels over de gehele wereld en toch wordt deze soort in het wild ernstig bedreigd.

Wie kent de diamantgoerami niet?
Een uitmuntende siervis die uitstekend in het, wat grotere, gezelschapsaquarium past en die qua gedrag zich zeer goed schikt naar zijn medebewoners. Maar in hun natuurlijke leefgebied staat deze soort zwaar onder druk volgens Yuneidi Basri, coördinator van het Integrated Fishery Laboratory aan de Bung Hatta Universiteit in Padang.

In de afgelopen drie jaar is hij op zoek geweest naar de diamantgoerami op Sumatra, Java, Kalimatan en Bali. Vindplaatsen waar deze vissoort in het verleden met honderden tegelijk gevonden kon worden. Echter nu leverde zijn zoektocht slechts alleen in Padang succes op. “Ik wilde de vissen van lokale vissers kopen, maar zelfs een bod van 200.000 rupiah (ca. 15 euro) werd geweigerd”. Uiteindelijk werd Yuneidi op een vindplaats gewezen te midden van een groot aantal palmolieplantages nabij Duri Riau zo’n 40 kilometer vanaf een verharde weg.

Na op deze vindplaats aangekomen te zijn begon een vangexpeditie die drie volle maanden in beslag nam en uiteindelijk een vangst van 500 exemplaren opleverde en waarvan uiteindelijk slechts 200 levende vissen in het laboratorium van Yu-neidi aan kwamen.

De palmolieplantages vormen de grootste bedreiging voor de lokale zoetwatervissen. Voor de bewatering van plantages wordt een stelsel van greppels gegraven waar stromend water door wordt gevoerd. Een groot deel van de vele moerassen (het natuurlijke habitat van de diamantgoerami) is verdwenen.

De doelstelling van Yuneidi is om de diamantgoerami in zijn laboratorium te gaan kweken en op specifieke niet bedreigde gebieden weer uit te gaan zetten zodat zich her en der weer een natuurlijke populatie kan gaan vormen.

Vooralsnog zijn er bij de vele sierviskwekerijen rondom de wereld meer dan genoeg exemplaren aanwezig om aan de vraag in de aquariumwinkels te voldoen, maar zodra de kwaliteit van deze kweekstammen achteruit gaat lopen zal het een stuk moeilijker worden om met "vers bloed" verder te gaan kweken.