Kardinaal garnaaltjes

Bron: Maandblad van De Sumatraan, Gorinchem

De kardinaal garnaal (Caridina dennerli) is een mooie en zeer actieve garnaal, maar moet wel tot de wat moeilijker te houden soorten gerekend worden. Deze garnalen behoren namelijk tot de Sulawesi garnalen en wordt gevonden in het Matano meer op Sulawesi.

     

De kardinaal garnaal is een nog niet zo bekend garnaaltje. Het garnaaltje is dan ook nog niet lang in de handel en daarom ook nog heel erg duur. Het is een zeer vriendelijk beestje dat ook niets zou doen bij je visjes. Het garnaaltje wordt maximaal 2 centimeter groot. 

De garnaaltjes kan je al houden in een bak van 20 liter. Maar het is altijd beter om ze groter te huisvesten. Het garnaaltje kan in een kale tot zeer beplante bak. Hij geeft dan ook het meest om mos soorten. Het garnaaltje kan je het best alleen in een bak houden, vanwege de grote van de garnaal kan hij aangezien worden als voer. Wil je toch een soort er in dan zijn de dwerg Rasbora’s een uitkomst.  De temperatuur van de bak moet tussen de 25 en 30 graden liggen. En een pH 7 tot zelf 8,5 moet je aanhouden. En moeten gehouden worden tussen een GH van 3 tot 6. je moet er wel opletten dat er geen ammoniak en nitriet in het water zit, ze zijn hier heel erg gevoelig voor.

De kardinaal garnaal voedt zich met micro organisme, die ontstaan in je bak door afval. Let wel op dat er niet te veel afval ligt, vanwege de nitriet piek die zou kunnen ontstaan. Verder eet het beestje algen, vlok, spirulina en ook groenten en al het ander voer wordt zeer gewaardeerd. Zorg dat de garnaal wat hij extra gevoerd krijgt, dat het binnen een dag op is. 

De vrouwtjes kun je onderscheiden van de mannetjes door te kijken naar de bredere omvang. De kweek is gemakkelijk en werkt het zelfde als bij alle Cardina garnalen. Het vrouwtje krijgt een eivlek en daarna kun je ongeveer 15 eitjes waarnemen. Het garnaaltje zal 20 a 21 dagen met haar eitjes rondlopen. Daarna komen ze uit en zijn de pas geboren garnaaltjes bijna niet te zien. Na ongeveer 5 tot 6 maanden zijn ze volwassen en al met 4 maanden geslachtsrijp. De kleine garnaaltjes eten gewoon mee met de volwassenen exemplaren.