Pangio kuhlii

{flike}

Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend

Dit egaal bruin/zwart en bruin gestreept visje is familie van de Cobitidae (modderkruipers) en komt voor in Maleisië, Borneo, Java en Sumatra in langzaam stromende bochten van rivieren, in poeltjes en beekjes met zand of slijkbodem. Het is ook bekend onder de namen Indische modderkruiper en Slangenvisje. Het is een bijzonder leuk slangachtig visje dat prima in een gezelschapsaquarium gehouden kan worden. Vaak wordt de kuhlii aangemerkt als schuw, maar dit hoeft absoluut niet zo te zijn. Veel hangt af van de inrichting, de medebewoners en de stroming in het aquarium.

Het zijn prima opruimers. Ze woelen de bodem van het aquarium om, op zoek naar een lekker hapje eten en dit kan van alles zijn; plantenresten, alg of voedselresten. Het omwoelen van de bodem voorkomt een teveel aan algengroei. De Pangio kuhlii wil zich vrijwel de hele dag vertonen, maar houdt niet van een felle verlichting. Op minder fel verlichte plekken zie je ze langs kienhout of een steen rondscharrelen op zoek naar een lekker hapje. 1 Keer per dag voederen is genoeg en dan het liefst een klein beetje tubifex of granulaat voor tropische vissen. Al snel zal je de visjes dan ook op open plekken zien zoeken naar eten zonder dat ze zich storen aan de aquariumverlichting. Als je ze niet teveel eten geeft, zal je ze eerder zien en houden ze de bodem van het aquarium beter schoon. Het is aan te raden de andere vissen eerst te voeren met vlokvoer voordat je wat granulaat naar beneden laat zakken.

De kuhlii zijn onderling erg sociaal en vaak zal je ze samen op één plekje zien wroeten en om elkaar heen draaien. Als je deze visjes met meerdere soortgenoten houdt, komen ze beter tot hun recht. De Pangio kuhlii kan ongeveer 12 centimeter groot worden.

Voor de leefomgeving van het slangenvisje is het belangrijk dat er kienhout, stenen en planten aanwezig zijn. Indische modderkruipers waarderen het als ze een holletje hebben om zich te verstoppen of om lekker uit te rusten na hun lange (eet)tocht door het aquarium.

Geslachtsonderscheid is bij deze visjes bijna niet te maken. Meestal hebben de mannetjes grotere borstvinnen dan het vrouwtje. Als je wilt kweken is het zeer verstandig om een grote groep kuhlii bij elkaar te zetten. Dat maakt de kans op enig succes het grootst. Het kweken met deze dieren is vrij lastig maar zeker niet onmogelijk. Waar je op kan letten als je met deze visjes wilt kweken is dat de vrouwtjes, als ze eitjes bij zich dragen, moddervet worden. Als een visje opeens razend snel is afgevallen betekent dit waarschijnlijk dat ze haar bevruchte eitjes ergens verstopt heeft. Het is eerder voorgekomen dat bij het schoonmaken van het aquarium een wriemelend hoopje kleine slangenvisjes is gevonden.

(Red.) Overigens zijn er meer soorten Pangio met verschillende tekeningen.

Van boven naar beneden:

  • Pangio kuhlii
  • Pangio myersi
  • Pangio semicincta
  • Pangio shelfordi
  • Pangio cuniovirgatus
  • Pangio robiginosai