Problemen

Kleurstipjes in het aquarium

{flike}

Bron: Maandblad van Azolla, Westland

Vroeger golden ze als geliefde beginnersvissen, intussen maken ziektes en het onverantwoord doorkweken ervan ze tot probleemvissen. Gelukkig zijn er hobbykwekers die goed voor hun vissen zorgen en selectief zijn bij de kweek.

Jonge vissen, maar zeker ook de oudere moeten hoogwaardig voer krijgen met een hoog percentage eiwitten en proteïnen. Jonge vissen mogen gerust meerdere keren per dag gevoerd worden. Kleine beetjes en veel water verversen zorgt dat deze goed groeien. Misbaksels worden verwijderd en de allerbeste jongen worden weer geselecteerd voor de kweek. Door zo nu en dan nieuwe bloedlijnen toe te voegen blijft de hobbykweker weg bij de inteelt en zijn er nog steeds prachtige platy's verkrijgbaar waar ook nu veel plezier aan wordt beleefd.

Ik gebruik ze graag om een nieuwe bak mee op te zetten, simpel omdat ze beginnende algjes wegsnoepen. Natuurlijk in het begin van de opstart wordt er nauwelijks gevoerd, maar de vissen hebben goede reserves en als er na een week gevoerd wordt zijn de bacteriën al bezig zich te ontwikkelen en zolang wij beheerst voeren dan zullen er geen grote problemen ontstaan.

Het verzorgen van deze dieren geeft veel voldoening. De eilevendbarende van de familie Poeciliidae zijn zeer productief wat betreft het verkrijgen van jongen. Belangrijk is wel om een fijn plantenbestand aan te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Najas, Waterpest, Limnophila sessiflora (vervanger van de verboden Cabomba). De jongen van de levendbarende houden zich hier in op en genieten van de beschutting die deze planten bieden.

Het biedt beschutting tegen rovers. In een wat groter aquarium plaats ik, om het visbestand beheersbaar te houden, er een Aplocheilus lineatus bij. Een snoekje die onder de Killyvisjes valt en zich graag aan de oppervlakte ophoudt.

Wil je geen jongen verliezen dan is er de mogelijkheid om zwangere vrouwtjes apart te zetten in bakjes. Er zijn ook gaasbakjes die je gewoon in het aquarium kunt hangen. Scheelt in het water verversen, maar wil je selecteren dan is een aantal kleinere aquaria een uitkomst. De temperatuur van het water zo rond de 24 graden Celsius. De hardheid van het water daar trekken zij zich niets van aan. Een pH van 7 of hoger is beter voor hun ontwikkeling. Als het aquarium voldoende groot is en er geregeld goed water wordt ververst dan kunnen ze verassend groot worden. Exemplaren van 5 cm zijn dan geen uitzondering. Mijn ervaring is dat mannetjes wel iets kleiner blijven dan de vrouwtjes Naast de genoemde algen eten ze dus droogvoer, diepvries, levende watervlooien en Artemia. Je ziet ze genieten. Tegenwoordig heb je ze in allerlei variëteiten, zelf heb ik ze zwemmen geheel rood, de zogenaamde Koraal platy.