De watertijger

{flike}

Door: Albert Sanderse

De periode dat we weer naar de slootkant gaan om wat levend voer voor onze vissen te scheppen breekt binnenkort weer aan. Wat we ons vaak niet realiseren, is dat we tevens het risico lopen en de mogelijkheid hebben om met het voerscheppen gevaarlijke dieren in het aquarium te kunnen krijgen. Ik weet wel, en dat uit ervaring, dat we legio methoden hebben om dat gevaar te voorkomen, maar een klein foutje is zo gemaakt. Zo’n klein foutje kan erg vervelende gevolgen hebben.

We hebben in de sloot niet alleen Watervlooien en Cyclops en Ostracoda's (mossel kreeftjes) zitten, maar ook Hydra's en Geelgerande waterkevers met hun larven en libellenlarven en niet te vergeten waterschorpioenen en visbloedzuigers en karperluis en watertijgers. Over al die voorgaande beesten zal ik nog wel een keer schrijven, maar nu eerst over de watertijger.

Het is de larve van de Geelgerande waterkever. Zowel de waterkever als de larve er van zijn per definitie gewoon moordenaars. Wanneer we naar de kaken kijken van de watertijger dan kunt u al direct zeggen dat het niet goed is deze in uw aquarium te hebben. De eigenschap van deze moordenaar is om aan de oppervlakte van het water te hangen, waar hij zijn lucht vandaan haalt en wanneer er een prooi onder hem zwemt, in de vorm van een vis bijvoorbeeld, laat hij zich als een torpedo vallen en grijpt hij zijn prooi met zijn twee kaken en zijn voorpoten en drukt de kaken dan in zijn prooi. Dan begint het moordproces, met de twee scherpe kaken waarmee hij dan twee dingen doet. Hij pompt vloeistof in zijn prooi om alles vloeibaar te maken en zuigt dat via de zelfde kaken weer op om er zelf van te leven. Zijn moeder is al niet veel beter. Die valt ook vissen aan en vreet ze dan ook op .

Dat geeft dan ook een duidelijk beeld van het gevaar van deze twee dieren die u mee kunt scheppen met het voer uit de sloot. Het beste kunt u dan ook wanneer u voer gaat scheppen een zeef mee nemen die u dan op de emmer bevestigd waarin u uw geschepte watervlooien wilt gaan deponeren. Zo'n zeef moet ook niet te grof zijn, want ook watertijgers worden redelijk klein geboren. Er zijn echter ook mensen die het geschepte materiaal zonder water mee naar huis nemen, maar dan moet u toch maar de vangst eerst in het water uitfilteren en daarna gooit u de gefilterde vangst nog maar een keer in het schepnet om het dan vochtig weer in de emmer te doen. Zelf heb ik er in het begin van mijn aquarianen leven mee geleerd.

Wanneer u een volwassen Geelgerande waterkever vangt en u wilt hem een wat duidelijker bekijken, pak hem dan over zijn zijkanten beet tussen twee vingers. Ze zijn in staat om ook in uw vingers te bijten. Zeker wanneer die wat doorweekt zijn van in het schepnet zitten met uw handen. Maar ja een gewaarschuwd mens telt voor twee, en met zijn tweeën moet zo'n moordenaar toch waarneembaar zijn!