De algenmagneet

Door: Jan Altink, Bron: de Glasbaars Den Helder

Bij de diverse artikelen die door de beginnende aquariaan bij diens eerste aquarium nagenoeg altijd worden aangeschaft zit een voorwerp dat een aantal verschillende uitvoeringen heeft, maar dat de meesten van ons wel kennen onder de naam "algenmagneet". Een plastic geval in twee delen, waarvan er een (voorzien van een "haakjes"-kant) aan de binnenzijde van het aquarium gaat, en een andere (voorzien van een gladde of vilt kant) die aan de buitenzijde tegen het glas gaat. De twee blijven keurig tegen de ruit "geplakt" zitten, doordat er een magneet en een stukje ijzer in de plasticdelen verwerkt zijn. Op zich een tamelijk logische naamgeving; algenmagneet, immers het ding dient ter verwijdering van algen- en bacterieaanslag op de ramen en het bevat een magneet waarmee het "binnendeel" en het "buitendeel" aan elkaar gekleefd worden. Maar dat het algen zou aantrekken, zoals die naam eigenlijk aangeeft, daar gaan we niet van uit. Jammer, want in de praktijk is dat maar al te vaak wel zo. Althans, dat maken wij er vaak zelf van. Wat kom je maar al te vaak tegen? Dat mensen dat ding ergens in een hoekje of nog erger: midden op een ruit aan het aquarium laten hangen. Lekker handig; hangt hij gelijk bij de hand voor het volgende gebruik.

Ja, maar:

  1. Het geval is bedoeld om regelmatig (1x per week of zo) de aangroeiing van de ruiten te halen, dus waarom zou je er dan de hele week tegen aan moeten kijken? Zo mooi is het toch niet?
  2. Aangezien er aangroeiing op de ruiten ontstaat die je elke week moet weghalen, wat denk je dat er met dat magneetding gebeurt, wanneer dat de hele week in het water tegen de ruit gekleefd zit? Juist: daar gaat dan ook aanslag op groeien.
  3. De bedoeling van het schoonhouden van de ruiten is dat we de vissen en planten goed kunnen zien en dat we een voedingsbodem / hechtlaag voor algen, die veel lastiger te verwijderen zijn, van de ruiten wegnemen.

Wanneer we nu die algenkrabber aan de binnenkant eerst lekker vol smeren met alles wat we van de ruiten halen en hem dan een weekje laten "rijpen" door hem ergens in de bak te laten hangen, gaan we alle bende die we erin hebben laten ontstaan door het aquarium verspreiden, wanneer we er weer eens lekker mee aan de gang gaan. En daarmee verspreiden we al die rommel door de hele bak, ook over onze planten die we daarmee van een perfecte voedingsbodem / hechtgrond voor de algen voorzien, die we op de zo zorgvuldig proberen te voorkomen. Het schoonmaakhulpje is een super vervuiler geworden.

Dus: reinig onder stromend water (met een tandenborstel of beter nog: een nagelborstel) de "krabkant" van de magneet na elke reinigingsbeurt van het aquarium, laat de magneet drogen voordat de helften weer op elkaar worden gedaan (om schimmelvorming tegen te gaan) en berg hem op bij het aquarium, maar niet in het aquarium. 4 Doe dat "afkrabben" van de ruiten vlak voor een waterverversing. Zet eerst het filter en de verwarming uit, reinig de ramen, wacht een paar minuten zodat de van de ruiten losgemaakte rommel kan bezinken (maak ondertussen je algenmagneet schoon) en ververs water door bij het afhevelen het bodemgrind op te woelen met een vuil klok. Op die manier verwijder je (nagenoeg) alle bende uit je bak. Simpel toch? Laatste opmerking laat hem beslist niet op de bodem vallen dan komt er namelijk zand tussen de haakjes te zitten die dan hele diepe krassen in uw voorruit maken.

Tip van uw redacteur. Koop een pak staalwol 3 x nul, neem een plukje. Reinig uw ruiten en gooi het vervolgens weg.