Wat is nu een goede stroming?

Door: Wilco Piest
Bron: Maandblad van Hugo Aqua, Heerhugowaard

Mocht je je afvragen hoe je de filterinlaat en filteruitlaat het beste kunt plaatsen, dan hoop ik je in dit artikel wat handvatten aan te reiken. Als je het op de rest van internet vraagt kom je regelmatig opmerkingen tegen als:

- je moet “deadspots” (stroomloze plekken) tegen gaan
- je moet zorgen dat alle planten bewegen in de stroming
- je filter moet een capaciteit hebben van 10x je aquariuminhoud

Zelf heb ik altijd moeite met deze opmerkingen te vertalen naar de realiteit. Zeker als je grote en kleine aquaria met elkaar over dezelfde vuistregel behandelt. In een groot aquarium moet het water een veel langere afstand afleggen dan in een klein aquarium. Wat betekent dat in een klein aquarium de voedingsstoffen veel eerder worden verspreid dan in een groot aquarium. Niet vergeten over wat voor pomp je het dan hebt, aangezien er een wereld van verschil zit tussen de verschillende merken en specificaties.

En wat daarnaast ook veel wordt vergeten is de invloed van de vorm van de uitstroom. Je kunt je voorstellen dat de waterstraal krachtiger wordt als je een “Jet” uitstroom plaatst of een andere vorm van geknepen uitstroom. We kennen dat allemaal van het spelen met een tuinslang en hier je vinger op te leggen om de straal krachtiger te maken. Of van stroomversnellingen in rivieren. Echter, je pompcapaciteit blijft hetzelfde, maar de stroming zal krachtiger zijn als deze door een nauwe opening komt.

Dus moet je dan voor meer stroming een grotere pomp of een meer samengeknepen uitstroom hebben? Ik vind het verwarrend. Terug naar het begin dan maar, want stroming moet eigenlijk maar 2 dingen doen:

- afvalstoffen naar het filter brengen
- voedingsstoffen en CO2 naar de planten brengen

Deze 2 dingen dienen constant, 24 uur per dag, te gebeuren en direct denk je dan hierbij aan circulatie. In plaats van stroming spreek ik dan ook liever van een goede watercirculatie.

Voor het afvoeren van vuil weet je dat het meeste vuil in de vorm van detritus naar de bodem zal zinken. Het is dus logisch om de vissenpoep mee te voeren in hun val naar de filterinlaat. Tegelijkertijd wil je het vuil dat al op de bodem is terecht gekomen, gestaag naar de richting van de filterinlaat wordt gevoerd.

Een filterinlaat ter hoogte van iets boven de bodem is een opstelling voor het beste van beide.

Voor het aanvoeren van voedingsstoffen en CO2 is het van belang dat het schone water het gehele aquarium bereikt, alvorens het op de terugweg naar het filter gaat.

In deze situatie zie je dat de circulatie boven begint vanuit de Lily pipe. De relatief sterke straal wordt tegen de overliggende zijwand gebroken en vloeit vanuit daar in beide hoeken. Op deze terugweg wordt de CO2 meegevoerd door de strategisch geplaatste CO2 diffuser. De filterinlaat zuigt het water onder de Lily pipe aan. Door deze zo'n beetje halverwege de zijruit te plaatsen, wordt ook het water in beide hoeken naar de inlaat gevoerd. Te zien is ook, door de inlaat vlak boven de bodem te plaatsen, dat de stroming ook langs de kleinere voorgrondplantjes wordt gevoerd. Zou de inlaat aan het water oppervlak zijn, dan ontstaat er een “deadspot” onder de uitlaat. Hier hoopt het vuil zich op met alle gevolgen van dien.

Ook wanneer de inlaat verder naar voren of naar achteren wordt geplaatst, ontstaat er een kans op een “deadspot” in de hoek. En logisch, wanneer je de inlaat aan de ene kant van het aquarium plaatst en de uitlaat aan de andere, ontstaan er zo veel “deadspots” dat met deze Lily Pipes niet aan te raden is. Met Lily Pipe Spin of een Spraybar zijn er andere mogelijkheden. De vraag die dan nog onbeantwoord blijft is: Wat is goede stroming of hoeveel stroming moet je in het water hebben?

In een aquarium waar alles wuift en wappert als een gek, ontstaat veelal een onrustig beeld. En “deadspot” oplossen met van die lelijke Powerheads is lang niet altijd nodig. Mijn advies is: zorg eerst voor een goede circulatie door bovenstaande opstelling toe te passen. Circulatie is naar mijn idee belangrijker dan stroming. Er zijn er zelfs die beweren dat het beter zou zijn om de circulatie van het water in je aquarium dezelfde kant op te laten draaien als de draaikolk die ontstaat als je het bad of gootsteen leeg laat lopen, maar dat laat ik in het midden. Wel ben ik van mening dat een goede circulatie menig baardalgen probleem zal oplossen. Hopelijk heb je iets aan dit artikel bij het bepalen van een goede circulatie in je aquarium.