Zelf een miniatuur terrarium maken

Bron: Maandblad van De Zilver Tetra, Schoonhoven

Ben je niet zo weg van de kikkers of andere terrarium dieren, maar vind je het wel mooi door de kleurrijke planten? Maak dan zelf je eigen kleine terrarium zonder dieren.

Hier leer je eenvoudig zelf miniatuur terrarium maken met onderstaande handleiding. Werk je op een kantoor waar weinig groen is of wil je eens iets anders op dat ene leuke tafeltje in de hoek van de kamer neerzetten? Dan is dit terrarium de ideale oplossing. Niet alleen om voor jezelf te maken, maar het is ook een leuk cadeau idee voor Vader- of Moederdag, een verjaardag of andere speciale gelegenheid. Het zelfgemaakte miniatuur terrarium is eenvoudig te maken.

Benodigdheden:

  • Grote glazen pot
  • Kleine vetplantjes (naar keuze; aantal afhankelijk naargelang de grootte van de pot)
  • Handjevol gedroogd mos
  • Sierstenen en/of wat knikkers
  • Cactusaarde
  • Eventueel plastic figuurtjes van dieren

Leg een dikke laag mos onderin het glazen potje. Het mos absorbeert overtollig vocht en voorkomt dat het potje vies en bruin gaat worden Op het mos komt een laagje stenen/knikkers of een combinatie van beide. Deze laag dient als drainagelaag voor je planten, zodat deze niet verrotten. Hierna volgt een dikke laag cactusaarde (vul de pot tot ongeveer 3/4 deel met de aarde) Vervolgens kunnen de plantjes geplant worden. Neem hiervoor bij voorkeur plantjes die weinig tot geen water nodig hebben en niet al te snel groeien, zoals bijvoorbeeld kleine cactussen of vetplantjes.

Indien gewenst kun je nu tussen de plantjes plastic diertjes zetten, denk daarbij bijvoorbeeld aan reptielen Je zelfgemaakte terrarium is klaar. Je kunt ervoor kiezen om een deksel op het potje te doen, waarmee een geheel eigen klimaat in het terrarium gecreëerd kan worden. Slechts eenmaal per maand met water bespuiten en vervolgens weer dicht doen en genieten.

Doordat de planten in een redelijk gesloten ruimte groeien, mogen deze niet in de felle zon geplaatst worden. Voor het onderhoud van de planten dienen deze af en toe bespoten worden met wat water. Let erop dat je niet te enthousiast bent met het water, anders gaan de wortels van de planten verrotten.

Variatietips:

  • Neem een rond aquarium (kom) en richt dit volgens bovenstaande handleiding in
  • Maak een mini woestijn door zand te gebruiken en cactussen te planten
  • Maak een bloeiend terrarium door verschillende orchideeën te planten

Een ander idee is het maken van een miniatuurtuin in een grote fles. Dit was erg geliefd in de jaren ’80, maar is eigenlijk tijdloos en staat zeker elegant op kantoor.