Pristimantis puruscafeum

Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend

Producent Miko in Turnhout kondigt met trots een nieuwe kikkersoort aan, die ontdekt werd in het Puro Koffie Regenwoud Reservaat in Ecuador en uit erkentelijkheid voor het koffiemerk Puro, Pristimantis puruscafeum benoemd werd.

EcoMinga, de Ecuadoriaanse partner van de natuurbeschermingsorganisatie World Land Trust (WLT), organiseerde het wetenschappelijk benoemingsproces uit erkentelijkheid voor Puro’s continue ondersteuning, alsook omwille van de overeenkomsten van de kikker met een koffieboon, zowel in kleur als kleurpatronen.

Miko heeft sinds de lancering van het koffiemerk Puro in 2006 2% van de Puro koffie omzet geschonken aan het WLT. Dankzij die samenwerking zijn er tot op heden 75 miljoen vierkante meter regenwoud gered en dit in zeven Puro Koffie Regenwoud Reservaten gesitueerd in zes koffieproducerende landen. Het was tijdens de opnames van een nieuwe reeks Puro Regenwoud-films dat het nieuws van deze nieuwe kikkersoort en zijn naamgeving werd medegedeeld aan Miko. Juan Pablo Reyes, herpetologist en ontdekker van de kikker, slaagde erin zowel een mannelijk als vrouwelijk speci-men te localiseren zodat ze beide gecapteerd zijn op film voor de Puro Ecuadoriaanse editie.

In 2011 werd ook al een orchidee Teagueia puroana naar Puro benoemd. Lou Jost, de oprichter van EcoMinga. verklaarde toen al dat “het Puroreservaat bewees een echte schatkist te zijn op het vlak van biodiversiteit”