Baardagamen worden minder intelligent door opwarming aarde

Bron: NU.nl
Foto: MPI f.Brain Reserch/S. Junek

Baardagamen worden waarschijnlijk minder intelligent als de aarde verder opwarmt. Als de eieren van de reptielen worden uitgebroed bij een temperatuur van meer dan dertig graden Celsius, presteren de jongen die worden geboren relatief slecht bij intelligentietesten.

Normaal gesproken is de temperatuur in een nest van baardagamen ongeveer 27 graden Celsius, maar door klimaatverandering dreigen de eieren van de dieren in de toekomst warmer te worden, melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Gedurende het onderzoek werden sommige eieren van baardagamen in een laboratorium uitgebroed bij een relatief hoge temperatuur van 30 graden Celsius. Andere eieren werden opgewarmd tot een normale temperatuur van 27 graden Celsius.

Vervolgens werd na een aantal maanden de intelligentie gemeten van de baardagamen die uit de eieren kropen.

Deur openen
De dieren kregen een filmpje te zien een soortgenoot die met zijn voorpoten een deur opent om voedsel te bemachtigen. Daarna werden de dieren geconfronteerd met een zelfde soort schuifdeur.

De dieren die bij een relatief hoge temperatuur ter wereld waren gekomen, bleken meestal niet in staat om de schuifdeur te openen. De baardagamen die bij een normale temperatuur uit hun ei waren gekropen, kwamen wel op het idee om hun soortgenoot uit het filmpje te imiteren. Zij openden de schuifdeur zonder problemen.

Volgens de wetenschappers bewijst de studie dat de opwarming van de aarde het brein van jonge baardagamen kan aantasten. Mogelijk zullen de dieren daardoor minder makkelijk overleven in het wild als de aarde verder opwarmt.

Populair
Baardagamen zijn populaire huisdieren, omdat ze relatief intelligent zijn. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de reptielen kunnen leren van het gedrag van soortgenoten.