Piranha bijt het allerhardst

Bron: Maandblad van Xiphophorus, Oss

Niemand in het rijk der dieren heeft ooit harder gebeten dan de zwarte piranha, in verhouding althans. Witte haaien, hyena’s en alligators happen harder dan een piranha omdat ze veel groter zijn, maar in verhouding is het visje ze makkelijk de baas. De zwarte piranha heeft een bijtkracht die overeenkomt met liefst 30 keer zijn eigen gewicht. Daar komt geen enkel ander roofdier aan. Zelfs de uitgestorven dinosaurus Tyrannosaurus Rex niet, aldus het onderzoek.

De piranha heeft zijn harde beet te danken aan buitengewoon grote kaakspieren en een bijzonder kaakmechanisme. Het beestje oogt ondanks zijn nog geen 40 centimeter afschrikwekkend. De zwarte piranha heeft rode ogen en een angstaanjagend gebit.

De wetenschappers riskeerden naar eigen zeggen hun vingers tijdens het onderzoek naar de piranha-kaken. Ze vingen 15 exemplaren van de ‘Serrasalmus rhombeus’ in Brazilië.

Het is erg moeilijk om een eenduidige beschrijving van deze piranha-soort te geven, daar ze in geheel tropisch Zuid-Amerika voorkomt. Verschillen in water chemie en stroming, dieet, de natuurlijk omgeving enzovoorts beïnvloeden allen het uiterlijk van deze vis, doordat ze zich aan specifieke omstandigheden weten aan te passen.

Genoemde verschillen resulteren in een grote verscheidenheid aan locale varianten, met grote verschillen in kleur, patronen en vorm Om deze reden praten veel experts ook over de S. rhombeus “complex”, in plaats van over één soort.