Nieuw in Nederland: Een haring voor in uw bak

Bron: maandblad van AV Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Af en toe op pad langs aquariumzaken “in den lande”, dat is zeer aan te bevelen. Daar zwom in Putten bij aquariumspeciaalzaak Ocean & Lake een visje in een plantenbak, dat daar als “zoetwaterharing” werd aangeboden. Bij navraag bleek het te gaan om Denticeps clupheoides, een visje dat inderdaad tot de haringfamilie behoort.

Denticeps clupheoides is een visje dat al in 1959 beschreven is door de Deense ichthyoloog Stenholt Clausen. Het ongeveer 5 centimeter lange visje was destijds in een aantal rivieren in het binnenland van Nigeria gevangen. Later bleken ze in een groter deel van Afrika voor te komen, tot in Benin en Kameroen.

In de aquaristiek is het een vrij onbekend visje. Afbeeldingen en informatie over het houden ervan zijn niet tot nauwelijks te vinden. Maar heel af en toe worden ze kennelijk toch ingevoerd. Dat is niet heel vanzelfsprekend, want de diertjes zijn erg gevoelig voor transport en voor overzetten met een net(je).

Denticeps clupheoides heeft een vrij doorschijnend lichaam, met een zacht geelbeige lichaamskleur, met een zwarte band van kieuwdeksel tot staartwortel, waar de band in een ronde stip eindigt. Boven de zwarte band ligt een oplichtende gele band. Die kleur komt ook verder op het visje terug. Een bescheiden schoonheid, zullen we maar zeggen. Voor de liefhebber dus.

Wat vooral opvalt, is de levendigheid van het visje. Ze zijn dan ook het beste te houden in een grotere school in een ruime bak met veel zwemruimte. Moeilijke eters zijn het niet. Over de voortplanting van de visjes is nog niets bekend. We zullen het voorlopig dus met wildvangsten moeten doen.

Wie het visje in een aquarium in actie wil zien, verwijzen wij naar een filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2FFi_G_ShXo