Een juweeltje uit Myanmar, Devario sondhii

Bron: Maandblad van Antonie van Leeuwenhoek, Assen

Als we het over danio’s hebben, denkt een ieder al snel aan de bekende zebravisjes en hun naaste verwanten. Maar de familie is veel groter en ze zien er ook niet allemaal hetzelfde uit. Tot de uitgebreide verzameling karperachtige visjes behoort ook het geslacht Devario.

Een leuke vertegenwoordiger daarvan is Devario sondhii. Deze uit Myanmar (Birma) afkomstige visjes zijn daar te vinden in ondiep water met een dichte vegetatie. Ze komen daar voor in gezelschap van bijvoorbeeld Celestichthys margaritatus en een bodembewonertje van het geslacht Petruichthys, waarmee we ze ook samen kunnen houden.

Ze doen het prima in een aquarium vanaf ongeveer 80 centimeter. Het aquarium moet dan prettig beplant zijn en voorzien zijn van water van een goede kwaliteit met een temperatuur van 20 tot 26 graden Celsius. De visjes worden 4 tot 4,5 cm groot. Het zijn actieve zwemmertjes, zonder dat ze nu meteen druk zijn, die graag gezelschap hebben. Houdt ze dus minstens in een schooltje van 8 tot 10 exemplaren. Ze laten dan hun mooiste kleuren zien en het is een waar genot, de mannetjes tegen elkaar te zien pronken. Moeilijke eters zijn het niet, maar we laten het uiteraard niet bij droogvoer. Van verwante soorten zijn de visjes te onderscheiden door de duidelijke zwarte stip achter het kieuwdeksel. Verder is nog van belang te vermelden, dat het goede springers zijn. Het aquarium dus goed afdekken!

Met de visjes kan ook worden gekweekt op de voor danio’s bekende manier. Misschien leuk om eens te proberen?