Betta smaragdina

Bron: Maandblad van De Natuur in Huis, Zwijndrecht

Deze vis komt uit Thailand. Zijn Nederlandse naam is Smaragd Betta. Dit visje wordt ongeveer 7 cm. groot. Deze vis dankt zijn naam aan zijn smaragdgroene schubben.

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Inrichten met dichte beplanting, liefst tot aan het wateroppervlak, ook drijfplanten omdat ze daar hun schuimnesten in bouwen. Met een donkere bodem komen de kleuren van deze vis beter tot zijn recht. Niet te veel stroming en een gedempte verlichting is aan te raden. De condities van het water zijn niet van groot belang Temperatuur van 24-27 graden. PH: 6-8, GH: 5-19. In de natuur hebben deze vissen te maken met schommelende temperaturen.

Deze vissen zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggenlarven, watervlooien, Cyclops, artemia, en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag.

Je kunt van deze vissen geen 2 mannetjes bij elkaar zetten, anders zullen ze elkaar letterlijk doodvechten. Je kunt ze het beste in een harem houden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes, als je maar 1 vrouwtje erbij zet, wordt ze flink opgejaagd en raakt ze dus erg gestrest als het mannetje wil paren. Het is een sterke territoriumverdediger.

De lucht boven het water moet dezelfde temperatuur zijn als het water zelf, als dit niet het geval is kan de vis ziek worden of zelfs doodgaan. Ze zwemmen in de bovenste en middelste waterlagen.