Hara jerdoni

Bron: Maandblad van de Rijswijkse, Rijswijk

Dit visje wordt gevonden in India en Bangladesh. Het wordt niet groter dan 3 centimeter en stelt geen bijzondere eisen aan de waterwaarden. Bij een temperatuur van tussen de 18 tot 26 graden Celcius en een pH van 5.5 tot 7.5 gedijt het uitstekend. De temperaturen als hier aangegeven zijn afhankelijk van de vindplaats van de vis.

Deze bijzonder leuke dwergvleugelmeerval kan uitstekend in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ook kunnen ze gemakkelijk in de standaard aangeboden 60 centimeter aquaria gehouden worden, omdat ze zo klein zijn.

Het is weer eens iets anders dan de Corydoras. Ze zijn heel verdraagzaam. De vis kan herkend worden doordat ze echt heel lange borstvinnen hebben. Deze zijn echt opvallend groot en komen tot achter de aanzet van de rugvin.

Het is zo wie zo verstandig om geen andere bodemvissen erbij te zetten, omdat deze jongens erg klein en verlegen zijn. Je kunt ze ook beter niet bij grote vissen houden, anders worden ze erg schuw. Wel kunnen ze prima samen met garnalen gehouden worden. Zorg voor een dichte beplanting op een paar plekken, daartussen schuilen ze het liefst. Natuurlijk zoals de meeste bodembewoners stellen ze zand erg op prijs, daar kunnen ze dan lekker in woelen. Het water moet goed gefilterd en belucht worden.

Deze soort heeft zich in het aquarium al voortgeplant, maar was voor zover mij bekend, eigenlijk altijd toeval kweken.