Slakkenhuis als woning

Door: Raymond Burger

Zoals waarschijnlijk iedereen dat heeft spreekt de ene vis ook mij meer aan dan de ander. Een van zulke soorten is Neolamprologus multifasciatus, de kleinste (slakhuis) Cichliden die er te vinden is. Van nature komen ze voor in en bij de slakken kerkhoven van het Tanganyikameer in Afrika. Door de hoge hardheid van het water lossen de slakkenhuizen niet op. Ze rollen door de stroming in geulen en naar grote rotsen die de stroming (onder)breken.

De Tanganjika Cichliden staan bekend voor de bizarre aanpassingen die vele soorten hebben doorgaan. Zo ook diverse soorten die in deze lege slakkenhuizen een mooi appartement zagen. In een aquarium kunnen de huizen van appelslakken gebruikt worden. Belangrijk is de draairichting van de schelp, als deze de tegenovergestelde kant draait t.o.v. de Tanganjika slakken kunnen ze wel in, maar niet uit de schelp komen.

Het aquarium moet minimaal 60x30x30 (cm.) zijn voor een zestal dieren. Een achterwand, zijwanden, een stevige pomp, een paar stenen in het midden en een dikke laag schelpen is perfect voor deze soort. Eventueel Vallisneria of hoornblad voor de aankleding of keurmeester.

De stenen breken de zichtlijnen, wat minder vechtpartijen tot gevolg heeft. Het eventuele zand wordt helemaal weggegraven, tenzij een zeer dikke laag gebruikt wordt. Dit is natuurlijk gedrag, het doel voor deze dieren is om enkel de uitgang van de schelp zichtbaar te houden. In de praktijk betekend dat vaak een laag zand tegen de voorruit, vissen die elkaars huizen vol zand spugen en de huizen op kaal glas.

Qua voedsel zijn ze erg gemakkelijk, levend, droog en diepvries voer wordt gemakkelijk gegeten. Het beste is om geen vette hap als tubifex en rode muggenlarven voeren, maar artemia, mysis e.d. Hun darmen kunnen dergelijk voedsel namelijk vaak moeilijk verwerken.

De kweek is ook erg eenvoudig, soms heb ik zelfs in aquariumwinkels jongen aangetroffen. Als er goed aan de basis wordt voldaan (schoon houden, goed gevarieerd voeren, stroming, enz.) zal het vrouwtje eieren afzetten in het slakkenhuis waarna het mannetje ze bevrucht. Samengevat een makkelijke, sterke vissoort met een zeer speciale levenswijze die ook aan te raden is voor beginners.