Maritieme wieren in je zoetwateraquarium

Door: Jaap Liefting, Bron: Maandblad van De Natuur in Huis, Alphen a/d Rijn

Het lijkt er sterk op, dat er een alg is, die eigenlijk in zout water thuis hoort, maar die toch tot een plaag kan uitgroeien in je zoetwater aquarium.

Het gaat om een soort roodwier die al door verschillende liefhebbers in hun aquarium is aangetroffen. Het is vervelend spul omdat het tussen de voorgrondplantjes gaat zitten, en daar lastig van tussen te verwijderen is. De enige remedie is om steeds maar alle zichtbare stukjes zorgvuldig te verwijderen, totdat het uiteindelijk het onderspit delft. Echt een kwestie van wie de langste adem heeft, het wier of de aquariaan.

In de foto hierboven zie je het spul in een schaaltje. Het lijken wel plukjes zware shag, en de kleur is ook donkerbruin. Het zijn een soort langwerpige blaadjes, uit de punten van de blaadjes ontstaan steeds weer een aantal nieuwe blaadjes. Je ziet op de foto hierboven, hoe fijn het is. De blaadjes zijn amper een paar millimeter lang. Eén blaadje is genoeg om weer een nieuwe kolonie te beginnen! Vergroot ziet het er uit als hierboven. Als het niet breekt, maakt het een heel netwerk van blaadjes.

Het lijkt decoratief spul, en als het wat groter zou zijn, dan zou je het misschien nog wel kunnen toepassen. Ik heb het op Internet zelfs aangeboden gezien, onder de naam 'rood levermos' Niet kopen dus!! Volgens sommige bronnen gaat het om een soort Caloglossa. Caloglossa is een alg uit brakwater, die groeit op of in de nabijheid van mangrove. Als dat klopt, dan is het dus een wier uit zout water die zich nu heel langzaam aan het verspreiden is in zoetwater aquaria.

Voor wat meer prachtige foto’s over allerhande algen kan je eens op de Duitstalige site Aquamax.de kijken.