De Nymphea lotus

Door: Albert Sanderse

Is dat nou werkelijk zo'n probleemplant, of maken we dat er zelf van ? Ik weet wel dat hij bij mij in het aquarium bijna altijd mooi stond nadat ik van een oudere aquariumhouder had gehoord hoe men die plant moest houden. Vroeger kocht je de plant bijna altijd als een knol, maar tegenwoordig is dat meestal met een klein pruikje wortels. Toch kan ik de plant sterk aanbevelen, want het is natuurlijk een fantastische solitair. We moeten er alleen rekening mee houden dat de plant aan een paar leefregels is gebonden. Het is vervelend dat de plant wat langere stelen heeft en die moeten we dus camoufleren, omdat dat niet het fraaiste gedeelte van de plant is.

Zoals het hier op de foto is gedaan, dan is dat door een aquariumhouder gedaan die al vast wat van de regels weet. Maar daar zijn we er nog niet mee. We moeten nog meer regels aanhouden willen we de plant tot een ware schoonheid in de bak laten groeien.

Wanneer we de plant kopen met een klein bosje wortels dan moeten we er HEEL erg voorzichtig mee omgaan. De wortels van de lotus zijn erg zacht en breken derhalve erg makkelijk. Ze moeten ook in een losse bodemstructuur gezet worden en daarbij mag de kern waar het blad aan de plant ontspring niet onder de bodemstructuur staan. Wanneer we de plant als knol kopen dan moet 1/3 van de knol boven de bodemstructuur aangeplant worden. In beginsel is in de eerste drie weken een vuile zandbodem voldoende, maar daarna is het toch wel aan te bevelen de plant wat extra voeding er bij te geven. Dat kunnen we doen door wat klei op te lossen en dan met behulp van een injectiespuit voorzichtig bij de plant in de bodem te injecteren.

Ook moet de plant een behoorlijk zware verlichting hebben, want juist door die grotere hoeveelheid licht ontwikkelen zich de rode caroteen kleurstofcellen in de plant. Afhankelijk van de soort lotus zijn dat vlekken of doorkleurt het blad helemaal rood.

Dan nog een heel veel gemaakte fout is het aftoppen van een naar boven doorschietend blad. Dat gebeurt bijna bij alle lotussen, omdat dat zijn natuurlijke groei is. Hetgeen wij in het aquarium wensen is eigenlijk tegen natuurlijk. In de natuur groeit de plant met zijn drijfbladeren aan de oppervlakte van het water en de bloem komt daar tussendoor om dan met een prachtige kleur te staan pronken.

Als zo'n blad naar de oppervlakte groeit, dan is het zaak om het op de juiste manier af te toppen. Verkeerd aftoppen resulteert maar al te vaak in de dood van de plant en dat is natuurlijk zonde. Ten eerste moeten we de stengel wel 8 cm. boven de kern van de plant aftoppen. Dat heeft als reden, dat als we de stengel vlak bij de kern van de plant aftoppen, dan gaat de stengel rotten in de richting van de wortels en dan is de kans zéér groot dat dit rottingsproces in de wortels terecht komt en dan is het binnenkort over en uit met de plant.

Ook moeten we de stengel niet met de nagels afknijpen, want dan gaat het helemaal verkeerd. We moeten de stengel met een scherp mes afsnijden net als bij rozen, en dan zoals gezegd wel 8 cm. boven de kern van de plant. Dan rot de stengel ook wel in, maar dan heeft de plant de tijd om de celstructuur bij de plaats van het ontkiemen langzaam dicht te snoeren. Op een gegeven moment valt dan het restje stengel er vanzelf af en drijft het bovenin het aquarium.

Op de linkse foto zien we een doorsnede van een stengel die met een scherp mes is afgesneden, en aan de rechterkant zien we de zelfde stengel die met de nagels is afgeknepen, 80 % van de celstructuur is kapot.

Ook met een schaar verkrijgen we het zelfde slechte resultaat die moeten we ook nooit gebruiken om planten af te toppen. Ook een schaar knijpt eerst fijn en snijd dan pas af. Het moet duidelijk zijn dat de mogelijkheid aan de rechterkant groter is van het verrotten van de stengel dan aan de linkerkant.

Het kan ook nog gebeuren dat de plant het niet zo geweldig doet, maar dan is vaak een hulp om even de vinger onder de plant te steken in de bodemstructuur en er een klein beetje bevend aan op te tillen. Bij dat optillen moeten we zeker niet verder gaan dan ½ cm. We moeten er rekening mee houden dat bij het tillen niet al te veel wortels en wortelmutsjes worden afgebroken. Als alles goed gaat, laat dan de plant zo veel mogelijk met rust.