Pogestemon erectus

Door: A. Sanderse
Bron: maandblad van De Albino Zwaarddrager, Terneuzen

De Nederlandse benaming is “waterhaar”. Deze plant behoort tot de familie Lamiaceae en wordt gevonden in de West-Indiase deelstaat Maharashtra. De plant is nog niet overal op grote schaal verkrijgbaar. Deze prima houdbare plant is vooral geschikt voor de voorgrond en midden zone in het aquarium. De lichtbehoefte is matig tot ruim en een temperatuur variërend tussen de 22 en 25 graden is ideaal.

Gevonden voor het aquarium in. Deze plant de Pogostemon erectus heeft intussen een plaats gevonden in veel aquaria gedurende de afgelopen jaren. Pogostemon erectus geeft niet al te veel problemen, mits hij goed wordt belicht en wat ruimte heeft en CO2 of een stevige oppervlakte beweging. In het wild wordt hij ook soms in brak water aangetroffen. In een gewoon zoetwater aquarium kan hij zichzelf echt goed thuis voelen.

Er kan wat variatie in het blad voorkomen (wat grover of fijner), maar dat is afhankelijk van de omstandigheden in het aquarium. Als we de plant door laten groeien is hij zelfs bruikbaar als achtergrond begroeiing. Het nadeel is dan echter wel dat de onderkanten van de plant wat kaal worden. De fijne structuur van het lichtgroene blad is vooral opvallend naast rood of bruin gekleurde planten. Een klein beetje bijmesten, door wat opgeloste klei bij de wortels te spuiten, doet de plant goed. Hiervoor moet men wat kleiballetjes die bij de aquariumhandel worden verkocht oplossen en met wat water en via een injectiespuit aan de bodem tussen de wortels injecteren. Er worden veel zijscheuten gevormd na het aftoppen van de plant. In sommige aquaria groeit de plant zo hard dat hij echt sterk uitgedund moet worden.