Alternanthera reineckii

Door: Peter Bus, A.V. Pronkjuweel, Groningen

Op mijn speurtocht langs de aquariumzaken, iets wat ik regelmatig doe, kwam ik een plantje tegen dat mijn bijzondere aandacht trok. Hoofdzakelijk kwam dit door de geelachtige bloementjes in de bladoksels van de tere rozerood gekleurde bladeren. De bladeren waren 3 cm. lang en stonden tegenover elkaar geplaatst aan een dunne steel. De breedte van de bladeren was ongeveer 1 cm. Dat het een bovenwatervorm was, dat was duidelijk, maar wat voor soort het precies was kon ik zo direct niet constateren Waarschijnlijk één uit de familie der Alternanthera soorten. Eigenlijk had ik niet eens planten voor mijn aquarium nodig, maar mijn nieuwsgierigheid was dermate groot, dat ik besloot er een stuk of 10 van te kopen.

Thuisgekomen werden ze op de voorgrond in mijn aquarium geplant. En nu maar afwachten hoe deze plantjes het zouden doen. Het ging langzaam, zeer langzaam (overgang en aanpassing; emers naar submers). De knopjes en bloementjes verteerden na een paar dagen, maar groei was niet zichtbaar. Ze stonden vrij diep onder de waterspiegel in mijn aquarium, dat 55 cm. hoog is. De verlichting bestaat uit 4 T.L. lampen van 65 Watt (Philips kleur 32) die gemiddeld 12 uur per dag branden, namelijk 2 stuks van 10.30 uur tot 23.00 uur en 2 stuks van 12.00 uur tot 19.00 uur.

Toen er na 3 maanden nog geen groei zichtbaar was, heb ik ze verplant naar een terras dat ongeveer 20 cm. hoger lag, waardoor ze dichter bij het lamplicht kwamen. De daar al aanwezige planten groeiden immers goed. Tevens heb ik ze toen wat dieper geplant; ongeveer 4 à 5 cm. diep.

En ja hoor, ze begonnen te groeien. De bladeren 8 werden langer, wel iets smaller, de steel werd dikker en al spoedig verscheen het ene na het andere blad. Na een maand stonden ze tegen het wateroppervlak en moesten ze getopt worden. Dit deed ik niet; ik heb ze gewoon dieper de bodem ingedrukt, ongeveer 8 cm. Sinds die tijd groeien de planten voortreffelijk. Na een maand of 3 moesten ze opnieuw ingekort worden. Deze keer heb ik ze wel getopt, d.w.z. door midden geknipt. De oude stengels liet ik rustig achter de nieuwe toppen staan. Sindsdien is het allemaal betrekkelijk eenvoudig en vanzelf gegaan.

Intussen ben ik de bezitter van een prachtige groep van wel 50 stuks Alternanthera reineckii, (de naam was ik van een clubgenoot gewaar geworden) een plant die voorkomt in Brazilië en Paraquay. De bladeren zijn nu 7 tot 8 cm. lang en aan de kant iets golvend, de breedte van het blad is 1 cm. gebleven en de kleur is van boven bleekrood en van onderen licht lila. Het is een schitterende plant in groepsverband, die praktisch geen blad verliest.

Uit de oude stengels zijn weer nieuwe scheuten gekomen, terwijl ook de nieuwe stekken prima groeien en regelmatig nieuwe zijscheuten vertonen. Ondertussen zijn ze al vaak ingekort, wat de groei schijnbaar alleen maar bevordert. Thans heb ik ook wat stengels in mijn broeikastje op het balkon staan. In kletsnatte modder vermengd met turf groeien ze ook hier geweldig goed. Op dezelfde manier heb ik ook al heel wat andere planten gekweekt; o.a. Alternanthera lilacina en Lobelia cardinalis.