Stierkopman

Bron: Maandblad van MRC, Breda
Door: Vincent van Gils

Dit stukje had ik ook Bucephalandra kunnen noemen, maar ik vermoed dat de huidige titel meer aandacht trekt. Vandaar.

Twee auto’s sterk toog MRC op 4 maart 2017 naar Boxtel om daar de Aquavaria Voorjaarsbeurs te bezoeken. Daar vond ik een plantje dat ik niet eerder in de winkel zag, en dat ik eigenlijk alleen van naam kende. Verder wist ik via de onvolprezen site http://junglemikey.blogspot.nl/ van Michael Loo dat dit plantje in elk geval op Borneo voorkomt. En die aanschafprijs, ach, die kon ik hoofdelijk verdelen over mijn passagiers (bedankt nog, Johan, Bart en Walter). Dus… nu staat het plantje in mijn bak. Het gaat om een Bucephalandra sp. "apple leaf". Die toevoeging "appelblad" zal wel uit de handel komen.

Volgens mijn internetbevindingen gaat het mogelijk om een vorm van Bucephalandra motleyana, en laat dat nou net die ene soort van de ca. 200 zijn die Kasselmann (2011) beschrijft. Wat nog maar eens onderstreept dat deze planten in de hobby nog weinig ingeburgerd zijn. De naam 'Bucephalandra' betekent letterlijk vertaald zoiets als de titel van dit stukje, en heeft betrekking op het uiterlijk van de mannelijke bloemen. Kasselmann noemt uitsluitend Borneo als verspreidingsgebied. En met dit plantje is ook Wim Tomey nog bezig geweest, zo meldt zij nog.

Het is een epifyt zoals ook Anubias en Javavaren dat zijn: planten die zich met hun wortels vasthechten aan bijvoorbeeld hout of stenen. Tevens is het een rheofiet, dat wil zeggen een plant die wel van wat stroming houdt. Ik heb het minuscule plantje daarom een prominent plekje gegeven op een stuk kienhout waar wat stroming staat. Ik ben benieuwd...

Overigens worden via internet meerdere soorten aangeboden, soms voor aanzienlijk hogere prijzen dan wat Johan, Bart en Walter voor mijn plant betaalden. Bofkonten.